Tulilatva hoito

Tulilatva hoito-ohjeet

Nimi: Tulilatva – Kalanchoe blossfeldiana
Heimo: Maksaruohokasvit
Kotimaa: Madagaskar

Tulilatva on melko helppohoitoinen kaunis kukka, joka tekee siitä suositun koristekasvin. Tulilatva on tiheä- ja matalakasvuinen ikivihreä mehikasvi, josta on kehitetty ja kehitetään jatkuvasti uusia kauniita erivärisiä lajikkeita.

Tulilatvan lehdet ovat suuret ja kiiltävät, muodoltaan soikiomaiset ja väritykseltään tummanvihreät. Tulilatvan yksittäiset kukat ovat pieniä, mutta niitä on paljon ja ne kasvavat tiheissä kimpuissa, joka tekee tulilatvan kukinnosta näyttävän näköisen. Kukkien väri vaihtelee monipuolisesti lajikkeesta riippuen punaisen, liilan, valkoisen ja keltaisen eri sävyissä. Tulilatva voi kasvaa noin 30 – 40 cm korkuiseksi.

Tulilatvan kukittaminen uudelleen on tarkkaa ja vaivalloistakin

Tulilatvaa myydään valmiiksi kukkivana ja usein hävitetään kukinnan päätteeksi vaikka se ilman kukkiakin on kaunista katseltavaa. Tulilatvan kukkii kerralla noin 3 kuukauden ajan. Tulilatva voidaan kukittaa uudelleen, mutta vaivalloisuutensa ja kasvin edullisen hinnan vuoksi siihen harvoin ryhdytään. Tulilatva on lyhyen päivän kasvi, joten kukkiminen vaatii kasvin pitämistä pimeässä tietyn ajan vuorokaudesta ennen kuin nuput alkavat kehittymään.

Anna tulilatvalle kukinnan jälkeen noin 4-6 viikon lepokausi, jolloin se siirretään hieman viileämpään noin 15 asteeseen ja kasvia kastellaan todella niukasti eikä lannoiteta lainkaan. Vuodenajasta riippuen, voidaan tulilatva peittää tai muuten rajoittaa valon saaminen korkeintaan 8 tuntiin päivässä, kunnes uusia nuppuja alkaa muodostumaan.

Katkeamaton pimeys (14 tuntia päivässä) on lepokauden aikana ehdoton ja pienikin lyhytaikainen valoisuus voi vaikuttaa uudelleenkukittamisen onnistumiseen. Tulilatva kannattaa peittää esimerkiksi paksulla säkillä, josta se sitten vapautetaan 8 tunniksi päivässä. Toinen mahdollisuus on siirtää se päivittäin pimentoon esimerkiksi komeroon. Kun lepokausi on pidetty, voi tulilatvan siirtää normaalioloihin.

Tulilatvan uudelleenkukittamisen voi tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa. Jos kasvin hoito on toteutettu säntillisesti, pitäisi tulilatvan aloittaa kukkiminen noin 2-3 kuukauden kuluttua lepokaudesta.

Vaikka tulilatvan kukittaminen ei onnistuisi, on se tiheäkasvuisena näyttävä viherkasvi kodin iloksi.

Tulilatvan kastelu säännöllisesti, mutta kevyesti

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Tulilatva varastoi vettä lehtiinsä, joten kastelun kanssa kannattaa olla tarkkana. Kastele säännöllisesti ja kevyesti, niin että multa kastuu vain kevyesti. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Tulilatva sietää jonkin verran kuivuutta, mutta liika kastelu homehduttaa kasvin nopeasti.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Istuta tulilatva kukkamultaan tai kompostimultaan, johon sekoitettu hieman hiekkaa tai hienohkoa soraa. Tarvitsee vain vähän lannoitusta. Lannoita kevyesti kukinnan aikana 1-2 kertaa kuukaudessa. Kukinnan ulkopuolella noin kerran 2 kuukaudessa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Tulilatva nauttii kirkkaasta auringonvalosta. Runsas valo syventää kukkien väriä. Älä kuitenkaan sijoita suoraan keskipäivän paahteeseen. Viihtyy parhaiten 15-25 asteen lämpötilassa. Alin lämpötila noin 5 astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Tulilatva kukkii kun saa lepotauon ja valoa alle 8 tuntia päivässä vähintään kuukauden ajan. Säätelemällä keinotekoisesti päivän pituutta, tulilatva voi kukkia minä vuodenaikana tahansa. Lue uudelleenkukittamisesta lisää ylempänä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Tulilatvan lisääminen onnistuu siemenistä tai latvapistokkaista, joita voi ottaa keväästä syksyyn. Suurikokoisen kasvin voi myös jakaa. Jakaminen onnistuu poistamalla tulilatva ruukusta ja jakaa se mielellään mahdollisimman samankokoisiin osiin, kuitenkin pyrkien katkaisemaan se mahdollisimman luonnollisesti jakautuvasta kohdasta. Molempiin osiin pitää jäädä hyvin tervettä juurta ja itse kasvia. Hyvä hygienia on tärkeää ettei katkaistuun kohtaan pääse bakteereja, eli käytä tarvittaessa desifioituja leikkureita.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kun tulilatva on lopettanut kukinnan, voi sitä muotoilla leikkaamalla. Typistäminen saa kasvin haarautumaan ja siitä tulee tiheämpikasvuinen.

 

Kuva: Marja Malmberg

Tulilatva hoitovinkit lukijoiltamme

”Minä ostin tulilatvan reilu vuosi sitten keväällä pääsiäisen aikoihin. Se kukki kauniisti koko kesän aina syksyyn saakka. Talven se vietti pelargonioiden kanssa itään päin antavalla ikkunalaudalla. Pimeimpään aikaan annoin talvehtijoille lisävaloa kasvilampulla. Joskus kevättalvella tulilatvastani katkesi oksa. Laitoin oksan vesilasiin ja pian oksa alkoi kasvattaa juuria. Nyt perjantaina 10.5. huomasin, että sekä emokasvi että oksa olivat alkaneet kukkia. Istutin oksan multaan ja itse emokasville vaihdoin mullat ja isomman ruukun. Mitään pimeäkäsittelyä kummallakaan ei siis ollut, mutta silti kukkivat nyt kauniisti.”
– Ei niin viherpeukalo

Hei! Hienoa, että sait kasvin kukkimaan ilman pimeäkäsittelyä. Jokainen kukka on myös yksilö, joka päättää omista tavoistaan ja sinun päätti ruveta hienosti kukkimaan ;)
Terveisin, OmaKoti.fi

”Minulla on lähes 20 vuotta vanha tulilatva, pituutta hänellä on 80cm. Tämä yksilö kukkii joka vuosi maaliskuusta lokakuulle. En lannoita, vettä annan runsaasti ja hän asuu eteläikkunalla suorassa auringonvalossa. Nyt pätkin hänet, koska lehtiä ei ole enää kuin latvoissa tupsut. Väri on oranssi, en ole paljoa tämän värisiin muualla törmännyt. Tulilatvan saa kukkimaan, kun aikaisin keväällä nyppäsee pari-kolmen lehden verran pituutta pois. Minulla 4 eri väristä ja kaikki kukkivat. Nuoremmatkin ovat jo 10 vuotiaita!!”
– Marja Malmberg

”Minun tulilatvani on kaksi vuotta sitten saatu anopilta, kun muutimme uuteen kotiin. Olen nyppinyt siitä aina kuivat kukat ja lehdet pois ja kastellut aina silloin kun olen muistanut, joten on kerennyt kuivahtaakin välillä. Olen vaihtanut tulilatvan jo kaksi kertaa uuteen multaan ja purkkiin, kun kasvua näyttää riittävän. Hyvin on viihtynyt ikkuna laudalla ja kukkinut koko kesän. Nyt lopettanut kukkimisen juuri kuukausi sitten. Tuttavani aina seuraavat innokkaaana kyläillessään, minkä kokoiseksi kukka on kasvanut…”
– Marja-Liisa

”Ostin kukan huhtikuussa. Kun kukinta loppui, leikkasin kuivuneet osat pois ja nostin kukan parvekkeelle. Vähitellen alkoi tehdä nuppuja, ja nyt kukkii hienommin kuin ekalla kerralla. Parvekkeelle paistaa iltapäivän ja illan aikana, ei ihan suorassa valossa kovin pitkään.”
– Lukija

”Tyttäreni on saanut ja saa isovanhemmiltaan tulilatvan, joka vuosi. Muut ovat kuupahtaneet keittiönpöydällä, mutta nyt tämä viimeisin mikä on jäljellä, on siirretty toiseen huoneeseen. Huoneeseen ei paista suora auringonvalo, vaan valo tulee ”suodatetusti”. Kasvaa rehottaa ihan mahdottomasti ja olen siirtänyt sen isoon itsekastelevaan ruukkuun ja tykkää! Ja näitä hoito-ohjeita tulin lukemaan vasta tänään.”
– Satu

Hei Satu! Hienoa, että löysit kukkienhoito-ohjeemme ja toivottavasti niistä on hyötyä, vaikka tulilatvan saittekin nauttimaan olostaan. Tulilatvan uudelleenkukitus onkin sitten haastavaa hommaa, mutta palkitsee onnistumisen ilolla ja kauneudellaan ;) ”
Terveisin, OmaKoti.fi

”Minulla 3 tulilatvaa samassa ruukussa. Voiko ne erottaa toisistaan. Sain joulukukkana ja olisi vaikka kivana viherkasvina.”
– Ritva Repo

Hei Ritva! Tulilatvan voi jopa jakaa katkaisemalla se, joten kasvien irroittamisen pitäisi onnistua. Tärkeintä olisi kuitenkin saada juuret mahdollisimman vahingoittumattomina irti toisistaan. Liian suuret vauriot tietenkin vaikuttava kasvin hyvinvointiin. Jos joudut käyttämään leikkureita juurten katkomiseen, täytyy siihen käyttää puhtaita leikkureita. Voit vaikka laittaa leikkurit desifioitumaan 50%:seen valkaisuaineliuokseen muutamiksi minuuteiksi. Toivottavasti saat kaverukset irroitettua toisistaan omiin ruukkuihinsa :)
Terveisin, OmaKoti.fi

” Altakasteluruukku ja tulilatvani kiittää. Kukkien loistoa päiväänne! ”
– Anne

Keltainen tulilatva kukkii
Lukijakuva

”Ostin kevättalvella kukkivana, kukki alku kesään. Siirsin parvekkeelle, jossa alkoi melkein heti työntämään uutta nippua. Nyt kukkaa on reilusti enemmän, kuin osassa. Kastellut silloin tällöin ja lannoittanut muutaman kerran kesän aikana. Ei mitään pimeäkäsittelyä tarvittu :) ”

Hei! Hienoa, että näyttävän oranssi tulilatvasi innostui kukkimaan jopa ilman pimeäkäsittelyä. Toivottavasti jatkossakin tarjoaa kukkaloistoaan yhtä helppohoitoisesti :) Kiitoksia kuvasta!
Terveisin, OmaKoti.fi

”Rakastan tulilatvoja! Minulla kukki 3 tulilatva ”ihan hulluna” parvekkeella koko kesän. Huomasin, että yhden kukan lehdet olivat jotenkin harmaat ja niihiin kehittyikin mielestäni home ja lehdet ovat tippuneet. Nyt ikkunalla surkean näköisenä. Luopuunko tai onko jotain hoitovinkkia. Kukka on halpa, mutta kaunis.”
– Rita Kask

Hei Rita! Tulilatvaasi vaivaava harmi voisi tosiaan olla hometta. Homeen ennaltaehkäisyyn voi kyllä olla keinoja, mutta jo ilmaantuneesta homeesta pääseminen on ongelmallista. Ikävintä on, että home voi levitä kasvista toiseen. Siksi, sen enempää kasvistasi tietämättä, voisimme suositella sen hävittämistä ennenkuin mahdollinen home leviää terveisiin kasveihin.
Terveisin, OmaKoti.fi

”Se oli ulkona loppukesästä ja sit siirsin sisälle, kukki jouluun asti. Kokoa se kasvoi kovasti.”
– Nimetön

Tulilatvan hoito altakasteluruukussa
Kuva: Anne

”Jouluna jäi lahjaksi tarkoittamani pikkuinen kukanalku käsiini. Samassa ruukussa 2 eri kasvia. 6 kk vain olla möllötti, sitten yhtäkkiä pukkasi punaista kukkaa tulemaan. Kukka-talosta sain tietää: kukkiva on tulilatva ja toinen pituutta kovasti kasvanut on muratti. Unohdin kysyä, voiko kaverukset jatkaa eloaan samassa ruukussa.
Kiitos tästä sivustosta, vallan erinomaisia ohjeita❣️”
– Malla

Hei Malla! Hienoa, että kukkienhoito-ohjeistamme on ollut iloa ja apua :)

Kyllä, muratin ja tulilatvan pitäisi pystyä kasvamaan samassa ruukussa, mutta on muutamia asioita, jotka on otettava huomioon, jotta molemmat kasvit voivat menestyä.

Valovaatimukset: Muratti suosii kirkasta, epäsuoraa valoa, mutta se sietää myös vähäistä valoa. Tulilatva taas viihtyy kirkkaassa, suorassa auringonvalossa. On tärkeää löytää paikka, joka vastaa molempien kasvien tarpeita.

Kastelutarpeet: Muratti pitää tasaisesta kosteudesta, kun taas tulilatva, joka on mehikasvi, vaatii harvempaa kastelua ja suosii, että multa kuivuu kastelukertojen välillä. On tärkeää varmistaa, että ruukussa on hyvä vedenpoisto, jotta tulilatvan juuret eivät mätäne ja muratti ei saa liikaa vettä.

Maaperän vaatimukset: Muratti voi kasvaa tavallisessa kukkamullassa, mutta tulilatva tarvitsee hyvin vettä läpäisevää maata, kuten kaktus- tai mehikasvimultaa. Hyvä kompromissi on käyttää hyvin vettä läpäisevää multasekoitusta ja lisätä siihen enemmän perliittiä tai hiekkaa parantamaan vedenpoistoa.

Kasvutapa: Muratti on riippuva kasvi, joka voi levitä ja mahdollisesti varjostaa tulilatvaa. Säännöllinen leikkaus ja strateginen sijoittelu voivat auttaa hallitsemaan molempien kasvien kasvua.

Lannoitus: Molemmat kasvit hyötyvät säännöllisestä lannoituksesta, mutta tulilatvaa tarvitsee lannoittaa harvemmin kuin murattia. Käytä tasapainoista, veteen sekoitettavaa lannoitetta muratille ja laimennettua, mehikasveille tarkoitettua lannoitetta tulilatvalle kasvukauden aikana.

Kun näitä tekijöitä hallitaan huolellisesti, muratti ja tulilatva voivat kasvaa samassa ruukussa, luoden houkuttelevan ja monipuolisen kasvi-istutuksen.
Terveisin, OmaKoti.fi

 

Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[82 arvostelua | Keskiarvo: 4.4]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)