Tulilatva hoito

Tulilatva hoito-ohjeet

Nimi: Tulilatva – Kalanchoe blossfeldiana
Heimo: Maksaruohokasvit
Kotimaa: Madagaskar

Tulilatva on melko helppohoitoinen kaunis kukka, joka tekee siitä suositun koristekasvin. Tulilatva on tiheä- ja matalakasvuinen ikivihreä mehikasvi, josta on kehitetty ja kehitetään jatkuvasti uusia kauniita erivärisiä lajikkeita.

Tulilatvan lehdet ovat suuret ja kiiltävät, muodoltaan soikiomaiset ja väritykseltään tummanvihreät. Tulilatvan yksittäiset kukat ovat pieniä, mutta niitä on paljon ja ne kasvavat tiheissä kimpuissa, joka tekee tulilatvan kukinnosta näyttävän näköisen. Kukkien väri vaihtelee monipuolisesti lajikkeesta riippuen punaisen, liilan, valkoisen ja keltaisen eri sävyissä. Tulilatva voi kasvaa noin 30 – 40 cm korkuiseksi.

Tulilatvan kukittaminen uudelleen on tarkkaa ja vaivalloistakin

Tulilatvaa myydään valmiiksi kukkivana ja usein hävitetään kukinnan päätteeksi vaikka se ilman kukkiakin on kaunista katseltavaa. Tulilatvan kukkii kerralla noin 3 kuukauden ajan. Tulilatva voidaan kukittaa uudelleen, mutta vaivalloisuutensa ja kasvin edullisen hinnan vuoksi siihen harvoin ryhdytään. Tulilatva on lyhyen päivän kasvi, joten kukkiminen vaatii kasvin pitämistä pimeässä tietyn ajan vuorokaudesta ennen kuin nuput alkavat kehittymään.

Anna tulilatvalle kukinnan jälkeen noin 4-6 viikon lepokausi, jolloin se siirretään hieman viileämpään noin 15 asteeseen ja kasvia kastellaan todella niukasti eikä lannoiteta lainkaan. Vuodenajasta riippuen, voidaan tulilatva peittää tai muuten rajoittaa valon saaminen korkeintaan 8 tuntiin päivässä, kunnes uusia nuppuja alkaa muodostumaan.

Katkeamaton pimeys (14 tuntia päivässä) on lepokauden aikana ehdoton ja pienikin lyhytaikainen valoisuus voi vaikuttaa uudelleenkukittamisen onnistumiseen. Tulilatva kannattaa peittää esimerkiksi paksulla säkillä, josta se sitten vapautetaan 8 tunniksi päivässä. Toinen mahdollisuus on siirtää se päivittäin pimentoon esimerkiksi komeroon. Kun lepokausi on pidetty, voi tulilatvan siirtää normaalioloihin.

Tulilatvan uudelleenkukittamisen voi tehdä mihin aikaan vuodesta tahansa. Jos kasvin hoito on toteutettu säntillisesti, pitäisi tulilatvan aloittaa kukkiminen noin 2-3 kuukauden kuluttua lepokaudesta.

Vaikka tulilatvan kukittaminen ei onnistuisi, on se tiheäkasvuisena näyttävä viherkasvi kodin iloksi.

Tulilatvan hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Tulilatva varastoi vettä lehtiinsä, joten kastelun kanssa kannattaa olla tarkkana. Kastele säännöllisesti ja kevyesti, niin että multa kastuu vain kevyesti. Anna mullan kuivahtaa kastelujen välillä. Tulilatva sietää jonkin verran kuivuutta, mutta liika kastelu homehduttaa kasvin nopeasti.
Kasvienhoito - Ravinteet Kasvualusta ja lannoitus
Istuta kukkamultaan tai kompostimultaan, johon sekoitettu hieman hiekkaa tai hienohkoa soraa. Tarvitsee vain vähän lannoitusta. Lannoita kevyesti kukinnan aikana 1-2 kertaa kuukaudessa. Kukinnan ulkopuolella noin kerran 2 kuukaudessa.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve ja lämpötila
Nauttii kirkkaasta auringonvalosta. Runsas valo syventää kukkien väriä. Älä kuitenkaan sijoita suoraan keskipäivän paahteeseen. Viihtyy parhaiten 15-25 asteen lämpötilassa. Alin lämpötila noin 5 astetta.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta-aika
Kukkii kun saa lepotauon ja valoa alle 8 tuntia päivässä vähintään kuukauden ajan. Säätelemällä keinotekoisesti päivän pituutta, tulilatva voi kukkia minä vuodenaikana tahansa. Lue uudelleenkukittamisesta lisää ylempänä.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Siemenistä tai latvapistokkaista, joita voi ottaa keväästä syksyyn.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Kun tulilatva on lopettanut kukinnan, voi sitä muotoilla leikkaamalla. Typistäminen saa kasvin haarautumaan ja siitä tulee tiheämpikasvuinen.

Tulilatva hoitovinkit lukijoiltamme

”Ikkunalaudalla viihtynyt kaksi vuotta edellisen kukinnan jälkeen. Taas kukkii, vain silloin tällöin muistaessa vettä annettu.
– tulila

”Tulilatva tosiaan sietää paremmin kuivuutta, kuin liikaa kastelua. Tulilatva on lyhyen päivän kasvi, joten se vaatii lepotauon ja valoa alle 8 tuntia päivässä vähintään kuukauden ajan, ennen kuin alkaa tuottamaan nuppuja. Keinotekoisella valolla pystyy itse vaikuttamaan tulilatvan kukintaan ja sen ajankohtaan.
– OmaKoti.fi

”Minulla on lähes 20 vuotta vanha tulilatva, pituutta hänellä on 80cm. Tämä yksilö kukkii joka vuosi maaliskuusta lokakuulle. En lannoita, vettä annan runsaasti ja hän asuu eteläikkunalla suorassa auringonvalossa. Nyt pätkin hänet, koska lehtiä ei ole enää kuin latvoissa tupsut. Väri on oranssi, en ole paljoa tämän värisiin muualla törmännyt. Tulilatvan saa kukkimaan, kun aikaisin keväällä nyppäsee pari-kolmen lehden verran pituutta pois. Minulla 4 eri väristä ja kaikki kukkivat. Nuoremmatkin ovat jo 10 vuotiaita!!
– Marja Malmberg

”Minun tulilatvani on kaksi vuotta sitten saatu anopilta, kun muutimme uuteen kotiin. Olen nyppinyt siitä aina kuivat kukat ja lehdet pois ja kastellut aina silloin kun olen muistanut, joten on kerennyt kuivahtaakin välillä. Olen vaihtanut tulilatvan jo kaksi kertaa uuteen multaan ja purkkiin, kun kasvua näyttää riittävän. Hyvin on viihtynyt ikkuna laudalla ja kukkinut koko kesän. Nyt lopettanut kukkimisen juuri kuukausi sitten. Tuttavani aina seuraavat innokkaaana kyläillessään, minkä kokoiseksi kukka on kasvanut…
– Marja-Liisa

”Ostin kukan huhtikuussa. Kun kukinta loppui, leikkasin kuivuneet osat pois ja nostin kukan parvekkeelle. Vähitellen alkoi tehdä nuppuja, ja nyt kukkii hienommin kuin ekalla kerralla. Parvekkeelle paistaa iltapäivän ja illan aikana, ei ihan suorassa valossa kovin pitkään.
– Lukija

”Tyttäreni on saanut ja saa isovanhemmiltaan tulilatvan, joka vuosi. Muut ovat kuupahtaneet keittiönpöydällä, mutta nyt tämä viimeisin mikä on jäljellä, on siirretty toiseen huoneeseen. Huoneeseen ei paista suora auringonvalo, vaan valo tulee ”suodatetusti”. Kasvaa rehottaa ihan mahdottomasti ja olen siirtänyt sen isoon itsekastelevaan ruukkuun ja tykkää! Ja näitä hoito-ohjeita tulin lukemaan vasta tänään 9/2018.”
– Satu

Hei Satu! Hienoa, että löysit kukkienhoito-ohjeemme ja toivottavasti niistä on hyötyä, vaikka tulilatvan saittekin nauttimaan olostaan. Tulilatvan uudelleenkukitus onkin sitten haastavaa hommaa, mutta palkitsee onnistumisen ilolla ja kauneudellaan ;)
Terveisin, OmaKoti.fi


Oma Tulilatva hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.