Tulppaani hoito

Tulppaani hoito-ohjeet

Nimi: Tulppaani – Tulipa
Heimo: Liljakasvit
Kotimaa: Aasia

Tulppaani on Suomen suosituin leikkokukka ja sopii niin juhlaan kuin arkeen, kodin piristämiseen tai tuliaisena tuttaville. Tulppaanit loistavat kauniissa monimuotoisissa väreissä valkoisesta, punaisen-, keltaisen-, ja purppuran eri sävyihin. Tulppaania on saatavilla on myös erittäin kauniina kaksivärisenä, kuten punamusta tai keltapunainen. Tulppaanin lehdet ovat pitkät kapeat ja teräväkärkiset sekä väritykseltään tummanvihreät. Lehdet voivat olla kiertyvät, kaartuvat tai kääntyvät palkomaisesti.

Kun ostat tulppaanin kaupasta

  • Valitse vielä nupullaan olevat tulppaanit. Nupuissa olisi hyvä jo nähdä kukan tulevaa väritystä. Tarkista myös että lehdet ovat terveen vihreät ja varret jämäkät.
  • Säilytä kääreessä olevat tulppaanit mahdollisimman viileässä, suojaa kuitenkin pakkaselta.
  • Katkaise terävällä veitsellä tai saksilla tulppaanien tyvestä 1-2 cm pala viistoon leikaten. Vältä tylsillä saksilla leikkaamista koska se voi vaurioittaa imupintaa.
  • Laita tulppaanit omassa pakkauskääreessään viileään veteen. Laita vettä vain noin 10 cm, jolloin tulppaanit eivät venähdä ja ala nuokkumaan.
  • Kääreen voi tulppaanin ympäriltä poistaa 1-2 tunnin päästä veteen laittamisesta. Huolehdi ettei vesi lopu, muuten tulppaani nuupahtaa nopeasti.
  • Sijoita tulppaanit vedolta suojattuun ja valoisaan paikkaan, mutta älä suoraan kuumaan auringonpaahteeseen, koska se nuuduttaa tulppaanin nopeasti.
  • Tulppaanit jatkavat kasvamistaan maljakossa, joten niitä voi tarvittaessa leikata tyvestä uudestaan.

Tulppaanit säilyvät maljakossa lajikkeesta riippuen noin viikon verran. Tulppaanien siirtäminen yöksi viileään pidentää kukan elinikää.

Tulppaanit voivat kosketuksessa aiheuttaa ihoärsytystä.

Tulppaanilajikkeita ovat mm. raitatulppaani, tähtitulppaani, lummetulppaani, buharantulppaani, kreikantulppaani, kreetantulppaani, terttutulppaani ja metsätulppaani.

Tulpaanin värit ja niiden merkitys

Tulppaaneiden väreillä on vahva symbolinen merkitys. Tulppaani itsessään on saanut symbolisen merkityksen täydellisenä rakkautena. Punainen tulppaani osoittaa todellista rakkautta. Keltaisella tulppaanilla symbolisoitiin aikaisemmin toivottomasta rakkaudesta, mutta nykyisin se on saanut enemmänkin merkitystä iloisista ajatuksista ja auringosta. Valkoinen tulppaani kuvastaa arvoa ja anteeksiantoa ja kirjavat lajikkeet kauniita silmiä.

Tulppaanin istuttaminen puutarhaan

Tulppaanin voi istuttaa myös ulos ja se talvehtii menestyksekkäästi ainakin Etelä-Suomessa. Istuta tulppaanin sipulit ravinnerikkaaseen puutarhamultaan vähintään kuukausi ennen kuin maa routaantuu. Tulppaanien pitäisi aloittaa kasvunsa kevään loppupuolella huhtikuussa. Lisää tulppaanien päälle keväällä lisää lannoitetta tai ravinteikasta multaa ja kastele. Tulppaani aloittaa kukkimisen lajikkeesta riippuen toukokuussa tai heti kesäkuun alussa.


Oma Tulppaani hoitovinkkisi!

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.