Tuoksutraakkipuu hoito

Nimi: Tuoksutraakkipuu (Dracaena fragrans)
Kotimaa: Afrikka

Tuoksutraakkipuu on yksi monesta traakkipuulajeista. Sillä on pitkät, kärjistään terävät lehdet. Lajikkeesta riippuen tuoksutraakkipuulla on yksiväriset, tummanvihreät tai kirjavat lehdet. Massangeana -lajikkeella on näyttävät kirjavat lehdet, niin että lehden keskusta on tummanvihreä kapein vaalein raidoin ja lehteä koristaa vaalea/kellertävä reunus. Liian vähäinen valo hävittää lehdistä raidoituksen. Lehdet voivat kasvaa yli puolimetrisiksi. Itse kasvi voi kasvaa kotioloissa jopa 3m korkeaksi, mutta sitä voi tarvittaessa helposti hillitä katkaisemalla runko.

Tuoksutraakkipuu on saanut nimensä tuoksuvista kukistaan. Kukkiminen huoneoloissa on kuitenkin kaikkea muuta kuin varmaa. Kukkiminen vaatii tietyt olosuhteet ja vanhemman kasvin.
Kukkiessaan kasvattaa pitkän roikkuvan kukkavarren, jonka koko pituudelle muodostuu pieniä vaaleita kukkia. Kukista voi kehittyä pieniä punertavia marjoja.

Tuoksutraakkipuun kasvaessa ja ikääntyessä kasvi pudottaa alimpia lehtiään ja varsi alkaa muistuttamaan enemmän puumaista.

Tuoksutraakkipuu poistaa huoneilmasta tehokkaasti mm. formaldehydiä.
Valo ja lämpötila: Tuoksutraakkipuu on kirkkaan valon ystävä, vaikka selviää melko hyvin vähäisessäkin valossa.  Ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Liian kuuma polttaa helposti lehdet ja niiden kärjet rusehtuvat. Liian vähäinen valo hävittää lehtien upean raidoituksen.

Pärjää hyvin normaalissa huonelämpötilassa. Älä sijoita vetoisaan paikkaan tai alle 13 °C asteeseen. Voi lämpimällä ilmalla viedä ulos, mutta se tulisi suojata sateelta ja suoralta auringolta.

Tuoksutraakkipuun hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Tuoksutraakkipuu nauttii tasaisen kosteasta kasvualustasta. Kastele säännöllisesti, antaen pintamullan kuivahtaa vain hieman kastelujen välillä. Vältä kuitenkin liiallista kastelua. Kastele talvella niukemmin. Pitää korkeasta ilmankosteudesta, joten sumuttele tarvittaessa usein. Lehtiä kannattaa myös pyyhkiä säännöllisesti pölystä kostella rätillä. Liian kuiva ilma saa lehden päät ruskettumaan ja altistaa vihannespunkille ja kirvoille.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus ja kasvualusta
Tuoksutraakkipuu pitää hiekansekaisesta, hyvin vettä läpäisevästä mullasta. Lannoita maltilla. Kesällä riittää ravinteiden lisääminen muutaman kerran kuussa. Talvella ei lannoiteta.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Tuoksutraakkipuu on kirkkaan valon ystävä, vaikka selviää melko hyvin vähäisessäkin valossa.  Ei pidä suorasta auringonpaahteesta. Liian kuuma polttaa helposti lehdet ja niiden kärjet rusehtuvat. Liian vähäinen valo hävittää lehtien upean raidoituksen.Pärjää hyvin normaalissa huonelämpötilassa. Älä sijoita vetoisaan paikkaan tai alle 13 °C asteeseen. Voi lämpimällä ilmalla viedä ulos, mutta se tulisi suojata sateelta ja suoralta auringolta.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Leikkaa versojen kärjistä latvapistokkaita ja istuta kostutettuun multaan.
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Tuoksutraakkipuu viihtyy hyvin altakasteluruukussa. Jos traakkipuusi on saavuttanut haluamasi korkeuden, voi sen rungon katkaista mistä kohtaa tahansa. Uudelleenistuta nuori traakkipuu vuoden välein. Käsittele kasvin juuria varovasti, äläkä tamppaa uutta multaa liian tiukkaan, jotta ilmavuus säilyy. Vanhemmalle kasville riittää pintamullan vaihto.

Tuoksutraakkipuun hoitovinkit lukijoiltamme

Ostin tämän puun vanhemmalta rouvalta ja puuni on yli 20 vuotias. Todella viihtyy vähemmässäkin valossa. Omani on olohuoneessa jossa ei juuri luonnon valoa ole. Puuni oli kattoon asti korkea ja leikkasin sen talvella vastoin parempaa tietoa. Latva osan laitoin ravinne veteen niin pitkäksi aikaa, että siihen kasvoi juuria ja sen jälkeen istutin sen isoon altakasteluruukkuun.

Kastelin sitä kuitenkin aluksi nelisen viikkoa pinnalta. Näyttää voivan hyvin kun on alkanut tekemään uusia lehtiä. Runko osaan on tullut pieniä tynkiä jotka näyttäisivät siltä, että runkokin on hengissä ja alkaa kasvattamaan haaroja. Siirsin runko osan huoneeseen jossa on luonnovaloa koko päivän jos se vaikka intoutuisi kasvamaan paremmin.

Minulla on tämä puu tavallisessa puutarhamullassa ja nyt olen alkanut miettimään jos sen kasvualustaa voisi parantaa joillainlailla. Mullan päällä on ruukkusoraa.

Sumuttelen lehtiä yleensä päivittäin ja pyyhin lehdistä säännöllisesti pölyt pois.

Talvisin kastelen kun multa on kuivahtanut kunnolla vedellä jossa on seassa merileväliuosta. Muina aikoina annan vettä ja toisinaan kukkakaupasta ostettua lannoitetta.
– Nea

Hei Nea! Kiitoksia viestistäsi ja kasvatusvinkeistäsi. Varmasti upea tuoksutraakkipuu sinulla, kun on kokoa noinkin paljon. Kasvatusalustaksi sopii erinomaisesti esimerkiksi isoille kasveille tarkoitettu Kekkilän viherkasvimulta. Ruukun pohjalle kannattaa laittaa uutaman sentin salaojakerros ruukkusoraa, ettei multa tai juuret jää lillumaan veteen. Altakasteluruukku toimii myös erinomaisesti. Hyvää kevättä sinulle ja traakkipuulle :)
– Terveisin OmaKoti
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[20 arvostelua | Keskiarvo: 4.7]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)