Verenpisaran hoito
Nimi: Verenpisara – Fuchsia
Heimo: Horsmakasvit
Kotimaa: Amerikka
Verenpisaran hoito on näillä ohjeilla helppoa ja kasvisi kiittää hyvää oloaan kauniilla kukilla ja upealla vihreydellään.
Verenpisara on tuuheakasvuinen pensasmainen horsmakasvi, joka sopii erinomaisesti puutarhaan tai parvekkeelle, mutta viihtyy myös sisätiloissa. Lajikkeesta riippuen verenpisara voi olla pystykasvuinen tai riippuva. Riippuvat lajikkeet sopivat hyvin amppeliin, runkomaiset parhaiten ruukkuun tai puutarhaan. Verenpisaran sukuun kuuluu yli sata eri lajiketta.
Verenpisaralla on pienet puikulamaiset tummanvihreät lehdet, jotka kasvavat tiheästi ja pensasmaisesti. Kukat ovat torvimaiset, yksinkertaiset tai kerrannaiset ja kasvavat rykelminä versojen kärjissä. Verenpisaran kukkien koko, muoto ja väri vaihtelevat hieman lajikkeesta riippuen. Kukat voivat olla väritykseltään valkoisen, punaisen ja purppuran eri sävyissä. Kukan ulompi, verhiö-osa on yleensä erivärinen kuin keskeltä avautuva teriö.
Verenpisaran hoidosta: Kastele nuppu- ja kukintavaiheessa säännöllisesti pitäen kasvualusta tasaisen kosteana. Kuivuessaan liikaa saattaa varistaa lehtensä ja nuppunsa. Vähennä hieman kastelua kukinnan jälkeen ja talven lepokaudella lehtien varistuttua annetaan vettä hyvinkin niukasti, mutta älä anna mullan kuitenkaan kuivua kokonaan. Kun alkukeväällä verenpisara alkaa kasvamaan, istuta se uudelleen ravinteikkaaseen ilmavaan kasvualustaan ja aloita normaali kastelu sekä lannoittaminen. Verenpisara ei tarvitse kovin suurta ruukkua. Uudelleenistutusvaiheessa kasvia kannattaa leikata ja muotoilla voimakkaasti tuuheamman kasvun aikaansaamiseksi.
Verenpisara sopii amppeliin ja kastellaan tasaisesti
Kastelu Kastele nuppu- ja kukintavaiheessa keväästä syksyyn säännöllisesti pitäen kasvualusta tasaisen kosteana. |
|
Lannoitus Anna lannoitetta kerran viikossa tai kahdessa alkukeväästä syyskuun alkuun asti. |
|
Valon tarve ja lämpötila Nauttii puolivarjosta ja kirkkaasta valosta, mutta ei suorasta auringonpaisteesta. Liian lämpimässä verenpisara varistaa lehtensä. Alin lämpötila noin 5 °C astetta. |
|
Kukinta-aika Verenpisara kukkii oikein hoidettuna kesästä aina pitkälle syksyyn. |
|
Talvehtiminen Talvehtii mielellään valoisassa ja viileässä noin 5-10 °C asteen lämpötilassa. Kastele vain niukasti. Varistaa talvella suurimman osan lehdistään. |
|
Lisääminen Puutumattomista latvapistokkaista ympäri vuoden, hieman puutuneista pistokkaista kesällä ja syksyllä. Lukijavinkki: Alkuperäiset runkoutuneet verenpisarat kasvavat koko talven honteloa talvikasvua, jotka sitten maaliskuun alussa pätkitään vesilasiin kesätaimia varten. Nämä juurtuvat 4 päivässä ja siirretään omiin ruukkuihinsa (3-4kpl / ruukku) ikkunalaudalle, jossa osan päivästä kasvit saavat suoraa aurinkoa. |
|
Vinkkejä Poista kukinnan loppupuolella muodostuvat marjat kasvin ravinteiden säästämiseksi ja kukinnan pitkittämiseksi. Leikkaa voimakkaasti uudelleenistutuksen yhteydessä. |
Verenpisara tiputtaa kukkia tai nuppuja?
Verenpisara voi tiputtaa kukkia tai nuppuja monesta eri syystä.
Alikastelu – Verenpisaran kasvualusta tulisi pitää sopivan kosteana. Jos verenpisara kuivuu, näkyy se yleensä aina ensimmäisenä kukkien ja lehtien tippumisena.
Ylikastelu – Verenpisara nauttii hyvästä kosteudesta, mutta ylikastelu voi homehduttaa juuret, jolloin kasvi ei saa riittävästi ravintoa ja pudottaa kukkansa.
Ravinteiden puute – Verenpisara on melko ahne ravinteiden suhteen kesäkautena, ja nauttii säännöllisestä viikoittaisesta lisäravinneannoksesta. Jos ravinteita ei ole riittävästi, kärsii kukinta.
Liiallinen kuumuus – Jatkuva yli 26 °C asteinen lämpötila voi aiheuttaa lehtien ja kukkien tippumisen. Suihkuttele kasvia ja suojaa se suoralta keskipäivän auringolta.
Shokki – Jos kasvia siirretään paikasta toiseen, tai kasvuolosuhteita muuten muutetaan, voi se väliaikaisesti pudottaa kukkansa.
Home – Koska verenpisaran kasvualusta pidetään jatkuvasti suhteellisen kosteana, altistaa tämä myös kasvin homeelle. Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta ja siitä, ettei ruukussa ole ylimääräistä kasviperäistä massaa, kuten tippuneita lehtiä tai kukkia.
Etyleeni – Etyleeni on kaasu, jota jotkin hedelmät ja vihannekset tuottavat. Joskus kasvi on luonnostaan, tai voi rasitukset tms. vuoksi olla herkkä myös etyleenille. Etyleeniä erittävät esimerkiksi aprikoosi, avokado, banaani, luumu, mango, nektariini, omena, papaija, passionhedelmä, persikka, päärynä, tomaatti, viikuna, sekä ylikypsät, vioittuneet että homeiset tuotteet.
Verenpisara hoitovinkit lukijoiltamme
” Verenpisara (riippu-) Deep Purple: Ostin kesäkuun alussa alennuksella myyntiteltan ylätangolta pudonneen aika kookkaan riippuverenpisaran. Ruukunvaihdon jälkeen se oston jälkeen tuli kotiini. Ihastuin kasviin jo nähdessäni sen. Halusin nähdä toipuuko se ”rytäkästä” ja alkaako viihtyä ja kasvaa jopa kukkien luonani.
Koko kesän kukka on ollut Helsingissä parvekkeella saatuaan Substral-ravinnepuikkoa ohjeen mukaan. Yhden päivän ollut kukka turvassa sisällä tuhoisan syysmyrskyn aikana jolloin puita kaatui ja tuhoa tuli.
Tummankiiltävät marjannäköiset otin pois kun verenpisaraan niitä kasvoi. Mullankosteus on ollut hyvä pitää tasaisena. Nuppuja on ollut valtava määrä ja kukkia samoin. Olen myös suihkuttanut kasvia. Kirvat sain häädettyä 1 kerran mäntysuopa-vesiliuoksella. Sen jälkeen napakalla viileällä vesisuihkulla.
Vielä lokakuussa alkoi kukkia uudestaan ja paljon. Annoin nestemäistä ravinnetta tällä viikolla 6+1 suhteessa. Seuraan yölämpötilaennusteita etenkin. ”
– Tintti K.
” Löysin kaupasta muutama vuosi sitten pieniä pistokkaita. Ostin kolme ja kasvattelin niitä, kunnes sain leikata niistä uudet pistokkaat ja näin jakamalla olen saanut pihamme upeat suuret verenpisara. Talvehtiminen on onnistunut kellarissa mutta varmuudeksi olen ottanut pistokkaita sisäälle ja juurruttanut ne ja istuttanut purkkiin, eteisen kukkalaudalla (lämpötila 10-5) ovat uudet viihtyneet vähäisellä kastelulla ja kauniitakin ovat ankeina talvisina päivinä, lupaus keväästä :) ”
– Virpi
” Omakoti esittää täydelliset hoitovinkit ja ohjeet. Meillä meni talvehtiminen vain pieleen ja verenpisarat paleltuivat. Verenpisaran talvehtimislämpötila on tarkka, viisi astetta +-1 astetta. 7-10 astetta on hieman liikaa ja sopiva lämpötila ehkä verenpisaran varttumiseen keväällä. ”
– Jarkko E. U. Suominen
” Verenpisaroita kannattaa kokeilla monta lajia. Jotkut lajit, varsinkin sellaiset jotka kulkevat harrastajalta toiselle ovat talvehtimisen suhteen kestävämpiä. Meillä talvetetaan pystyyn runkoutuvaa violetti/punaista verenpisaraa tavallisessa huoneenlämmössä. Tosin ikkunat ovat hyvin viileät talvella. Alkuperäiset runkoutuneet verenpisarat kasvavat koko talven honteloa talvikasvua, jotka sitten maaliskuun alussa pätkitään vesilasiin kesätaimia varten. Nämä juurtuvat 4 päivässä ja siirretään omiin ruukkuihinsa (3-4kpl / ruukku) ikkunalaudalle, jossa osan päivästä kasvit saavat suoraa aurinkoa. Verenpisaraa ei siis tarvitse varsinaisesti talvettaa. Se talvehtii ikkunalla joka on viileä ja jossa ei ole lämpöpatteria alla. Kukkakaupasta kukkivina ostettujen verenpisaroiden talvettamisessa en ole koskaan onnistunut. ”
– Marjatta
Omakoti ja lukijat kiittävät mahtavista hoitovinkeistänne ;)