viirivehka

Viirivehkan hoito

Viirivehka hoito

Nimi: Viirivehka – Spathiphyllum
Heimo: Vehkakasvit
Kotimaa: Etelä-Amerikka

Viirivehka on kaunista kukoistusta kotiin luova ikivihreä kasvi. Viirivehka on kotoisin Etelä-Amerikasta ja viirivehkan sukuun kuuluu useampia kymmeniä eri lajeja. Eri lajikkeiden välillä on vain pieniä eroja ja niitä hoidetaan kaikkia samankaltaisesti.

Viirivehka on ruohovartinen ja näyttävä perenna, jolla on suuret pitkulaiset tummanvihreät lehdet. Lehdet kasvavat lehtiruusukkeena kasvualustasta. Kukkiessaan viirivehka kasvattaa lehtiruusukkeen keskeltä pitkän kukkavarren, jonka päähän muodostuu näyttävä kukka. Kukalla on suuri puhtaanvalkoinen suojuslehti ja suojuslehden sisällä tähkämäinen keltainen kukinto. Kukinto itsessään kannattaa poistaa ennen kuin se alkaa erittämään siitepölyä, koska se voi aiheuttaa oireita allergisille. Vaikka kukinnon poistaa, säilyy suojalehti vielä jopa viikkoja. Viirivehka on harvinainen trooppinen kasvi siinä mielessä että se kukkii sisätiloissa toistuvasti.

Viirivehka puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa, joten kauneutensa lisäksi sillä on muitakin hyötyjä.

Viirivehka on hieman myrkyllinen kasvi, joka voi aiheuttaa kosketuksessa iho-oireita.

Viirivehkaa kastellaan kerralla runsaammin, vältä liikakastelua

Kasvienhoito - Kastelu

Viirivehkan kastelu

Viirivehkan kastelu kannattaa toteuttaa säännöllisesti, noin viikon välein, varsinkin kesän kasvukaudella huhtikuusta elokuuhun. Kastele kerralla runsaasti ja anna pintamullan kuivahtaa vain kevyesti kastelujen välillä. Talvella anna pintamullan kuivahtaa astetta reilummin kastelujen välillä. Viirivehka sopii erinomaisesti  myös altakasteluruukkuun.Viirivehka nauttii kosteasta ilmasta, joten sumuttele välillä. Pyyhi myös lehtiä aika ajoin kostealla pyyhkeellä kiillon lisäämiseksi ja tuholaisten torjumiseksi. Liian kuiva ilman houkuttelee kasviin tuholaisia.

Kasvienhoito - Ravinteet

Viirivehkan lannoitus

Lannoita viirivehkaa säännöllisesti keväästä syksyyn. Älä anna ravinteita talvella koska se saattaa tappaa kasvin.

Kasvienhoito - Valontarve

Viirivehka, valo ja lämpötila

Viirivehka nauttii kesäisin varjosta tai puolivarjosta. Talvella viileämmässä kannattaa sijoittaa kirkkaampaan paikkaan. Viihtyy parhaiten 15-25 asteen lämpötilassa. Jos valoa on liian vähän, viirivehka ei ala kukkimaan.

Kasvienhoito - Kukinta

Viirivehkan kukinta

kukkii yleensä kevään aikana, mutta kasvuolosuhteista riippuen voi kukkia mihin aikaan vuodesta tahansa.

Leikkaa pois vanhat kukkavarret uusien kukintojen tieltä. Kukinto on tiensä päässä kun suojuslehti alkaa käpristymään ja vaihtaa väriään vihertäväksi. Istuta kasvi uudestaan noin 1-2 vuoden välein kukinnan jälkeen.

Kasvienhoito - lisääminen

Viirivehkan jakaminen

Viirivehka lisätään jakamalla kasvi kukinnanjälkeisen mullanvaihdon yhteydessä. Viirivehka ei ole turhan tarkka, joten jakaminen voi onnistua minä vuodenaikana tahansa. Suositeltu ajankohta on kuitenkin aikaisin keväällä.Jakaminen onnistuu parhaiten poistamalla kasvi varovasti ruukusta ja puhdistamalla juuripaakusta irtoava multa. Jaa kasvi varovasti käsin tai esim. veitsen avulla. Jokainen kasvin osa, jossa on lehtivarsi ja terveitä juuria ovat uuden viirivehkan alku.

Viirivehkan lehdet mustuu, kellastuu, roikkuu tai käpristyy

Viirivehkan lehdet reagoivat moneen tilanteeseen, ja voivat mustua, kellastua, alkaa roikkumaan tai käpristyä. Lehtien muutoksiin voi olla syynä:

  • Alikastelu
  • Liikakastelu
  • Juurimätä
  • Ylilannoitus
  • Tuholaiset
  • Sieni
  • Kasvin ikä

Yleisin syy viirivehkan lehtien mustumiseen on alikastelu. Viirivehka nauttii säännöllisestä kastelusta ja suhteellisen korkeasta ilmankosteudesta, joten sumuttele tarvittaessa.

Liika viirivehkan kastelu ja kosteuden pysyminen kasvualustassa pitkään aiheuttaa juurimätää.

Jos viirivehka kasvaa liian kosteassa ympäristössä, niin ilmankosteudeltaan kun mullan kastelun suhteen, voi siihen iskeä sieni. Sienitartunnan yleisin oire on mustat ja ruskeat pisteet lehdissä, joissa saattaa olla keltainen keskusta. Toinen sienilaji aiheuttaa lehtiin reikiä, joissa kellertävä reuna. Kolmas sienivariaatio taas saa aikaan lehtiin punertavat tai purppurat reunat.

Vanhojen lehtien kärjet voivat tummua/mustua ennen tippumistaan. Tämä on kasvin luonnollinen kulku uudistaa lehtikantaansa. Vanhat ja tummat lehdet voi nyppiä pois kasvin tyvestä.

Ylilannoitus, varsinkin typpi voi olla syy viirivehkan lehtien tummumiseen ja tippumiseen. Typpi happamoittaa kasvualustaa, jolloin viirivehkan ravinteiden saanti häiriytyy. Myös muut ravinteet kuin typpi voivat olla haitallisia väärissä suhteissa annettuna.

 

Viirivehkan hoitovinkit lukijoiltamme

Tämä viirivehka onkin massiivisempaa sorttia. Ruukun/mullanvaihto on hankalaa. Kasvi koostuu käytännössä useammasta ryppäästä. Onko mahdollista että irroittaisin varovasti reunoilla olevia ryppäitä pikkulapiolla, siirtäisin ne toiseen ruukkuun ja laittaisin uutta multaa tilalle? ”
– RK

Hei RK. Isokokoinen ja hyvinvoivan näköinen viirivehka sinulla, kiitos kuvasta :) Viirivehkan jakaminen onnistuu melko helposti ja voit hyvin jakaa juuripaakun varovaisesti useampaan osaan. Lapiollakin varmasti onnistuu, mutta tietenkin voi olla riski vaurioittaa juuria. Suositeltavaa olisi ottaa kasvi pois ruukusta, puhdistaa juuria hieman mullasta jakaa kasvi käsin tai veitsellä. Käytännössä jokainen kasvin osa, jossa on terveitä juuria, alkaa hyvällä hoivalla kasvattamaan uutta kasvia. Tsemppiä jakopuuhiin.
– OmaKoti.fi

Ostin viirivehkani viime vuoden lopulla. Istutin altakasteluruukkuun. Olen ainoastaan lisännyt vettä kerran viikossa. Uusi kukka on tullut aina melko pian edellisen poiston jälkeen. ”
– J.K.

Hei J.K. Viirivehkasi näyttää todella hyvinvoivalta. Tummanvihreä väri ja lehtien kärjissä ei näyttäisi lainkaan olevan huonokuntoisuutta. Kaunis ja ylväs vehka, kiitos kuvasta :) – OmaKoti.fi

Kannattaa hoitaa niin kun hoito-ohjeissa lukee, ei pidä kastella koko ajan. ”
– Silja

Hei Silja. Viirivehkaa pitää tosiaan kastella säännöllisesti ja riittävästi, mutta muistaa antaa välillä pintamullan kuivahtaa. Talvella voi kastelua hieman vähentää. Kiitoksia hienosta kuvasta viirivehkastasi :) – OmaKoti.fi
Piditkö kukkienhoito-ohjeistamme? Anna tähtiä, kiitos :)
[88 arvostelua | Keskiarvo: 4.3]

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.

Uusimmat kukkienhoito-ohjeemme

Saatat olla kiinnostunut myös näistä :)