Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

Vuorenkilven hoito

Vuorenkilpi hoito ja terveys

Nimi: Vuorenkilpi, Bergenia
Heimo: Rikkokasvit
Kotoisin: Itä-Aasia

Vuorenkilpi on monipuolisena rohdoskasvina tunnettu monivuotinen perenna, joka viihtyy luonnonvaraisena kivikoissa. Vuorenkilpi on kestävä ja todella vaatimaton selviten kaikenlaisissa oloissa. Vuorenkilven lajikkeita, herttavuorenkilpeä (Bergenia cordifolia) ja soikkovuorenkilpeä (Bergenia crassifolia) kasvatetaan Suomessa myös koristekasveina.

Vuorenkilvellä on suuret pyöreähköt tummanvihreät lehdet. Kukkiessaan kasvattaa lehtien keskeltä pitkän punertavan kukkavarren, jonka päähän muodostuu ryppäinä pieniä torvimaisia, väriltään valkoisesta vaaleanpunaisen ja punaisen sävyihin taittuvia kukkia.

Vuorenkilpeä käytetään aasialaisessa lääketieteessä monipuolisesti. Vuorenkilven maanalaiset varret sisältävät tulehduksia estäviä parkkiaineita. Kasvin iäkkäämmistä lehdistä tehty siperiantee (Mongolian tee) parantaa elimistön suorituskykyä. Nuoremmat lehdet taas sisältävät ihoa hellivää arbutiinia.

Vuorenkilvellä kerrotaan olevan mm. seuraavia terveyttä edistäviä ominaisuuksia:

 • alentaa verenpainetta
 • hillitsee tulehduksia
 • parantaa hapenottokykyä
 • piristää
 • tehostaa rasvan palamista
 • poistaa nestettä kehosta
 • ehkäisee syövän syntyä
 • kasvattaa immuniteettia

Vuorenkilven käyttöä tulisi välttää mikäli matala verenpaine. OmaKodin väestä ei löytynyt ketään, joka olisi vuorenkilpeä rohtona käyttänyt. Kehotamme aina varovaisuuteen, kun alat käyttämään ennestään kehollesi tuntematonta voimakasta rohdosta. Kokeilu kannattaa aloittaa pikkuhiljaa ja kuunnella omaa kroppaa.

MTT:ssä Mikkelissä on todettu vuorenkilven huomattavasti kasvattavan suorituskykyä hiirissä. Kontrolliryhmälle annettiin pelkkää vettä ja hiiret jaksoivat uida 500 sekuntia. Vuorenkilpiuutetta saaneet hiiret uivat yli kaksi kertaa pitempään.

Siperiantee, Mongolian tee vuorenkilven lehdistä

Siperiantee vuorenkilpi

Vuorenkilven lehdistä saa tehtyä siperianteetä, jota Venäjällä kutsutaan Mongolian teeksi. Siperiantee tehdään vuoden vanhoista, talven yli fermentoituneista tummuneista lehdistä. Nuoret vihreät lehdet sisältävät liian paljon arbutiinia, että niitä voisi turvallisesti nauttia. Tummat lehdet voivat näyttää hieman luotaantyöntäviltä käpristyneiltä könteiltä jotka löytyvät kasvin alaosista vihreämpien lehtien alta.

Aloita teen tekeminen puhdistamalla lehdet. Tämän jälkeen voit kuivata ne esimerkiksi kasvikuivurilla tai kevyellä lämmöllä uunissa. Myös huonelämmössä kuivuminenkin usein riittää. Jauha kuiva lehtiaines sekoittimella tai murskaamalla pieneksi muilla tavoin. Jauhetta/mursketta voit käyttää normaalin teen tavoin. Lisäämällä hunajaa, saadaan teestä suuhun istuvampi.

Bertalan Galambosi, MTT:n entinen yliagronomi ylistää vuorenkilven suorituskykyä kasvattavaa ominaisuutta

Lähde: Keskisuomalainen : Ihmejuomaa joka pihasta

Siperianteen Suomessa teki tunnetuksi MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) entinen yliagronomi Bertalan Galambosi, joka yllättyi vuorenkilven energiaa tuomista ominaisuuksista.

Galambosin vuorenkilpiuutteen valmistusohje menee seuraavasti:

3 dl vettä
2 rkl kuivattua ja murskattua vuorenkilpeä

Keitä kiehuvaksi 3 dl vettä ja lisää murskattu vuorenkilpi. Keitä 10 minuuttia. Anna teen seisoa puoli vuorokautta, jonka jälkeen siivilöi neste.

Käyttö: 2-3 teelusikallista uutetta sekoitetaan 1 dl vettä.

Galambosi korostaa seuraamaan kropan toimintaa, sillä uute on todella voimakas energiastimulantti, jonka lisäksi laskee tehokkaasti verenpainetta. Liiallinen käyttö voi aiheuttaa matalaa verenpainetta (huimausta), liikaa energisyyttä ja huonovointisuutta.

Galambosi itse käyttää vuorenkilven sijasta, nimenomaan energiatasoja kasvattamaan kotimaista ruusunjuurta, jota on saatavilla luontaistuotekaupoista.

Vuorikilven lehtien fermentointi itse

Mikäli ajan kanssa kasvissa olevia, valmiiksi fermentoituneita lehtiä ei ole tarjolla tai haluat fermentoida, eli hiostaa lehdet itse, onnistuu sekin.

 • Kerää lehtiä ennen kasvin kukkimista ja suositeltavasti kuivalla kelillä. Pese lehdet ja puhdista ne huolellisesti.
 • Kuivaa lehdet esimerkiksi salaattilinkoa käyttäen. Levitä lehdet tasaisesti alustalle ja anna ”nahistua” muutama tunti.
 • Riko lehtien rakenne reilusti puristelemalla käsissä hieromalla lehtiä toisiinsa. Ehjät lehdet eivät fermentoidu.
 • Laita lehdet sopivan ilmavasti lasipurkkiin jättäen kantta hieman auki, sillä fermentointi vaatii happea.
 • Laita purkki tasaiseen, noin 40-50 °C asteeseen esimerkiksi uuniin, saunaan tai lämpimään auringonvaloon.
 • Lehtien värin muututtua täysin ruskeiksi, on fermentointi onnistunut.
 • Lehdet voidaan kuivaa esimerkiksi kasvikuivurilla tai miedolla lämmöllä uunissa ja sitten jauhaa/murentaa.

Eri vuorenkilpi lajikkeita

herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia), purppuravuorenkilpi (Bergenia purpurascens) , soikkovuorenkilpi (Bergenia crassifolia) ja tarhavuorenkilpi (Bergenia hybrida).

Herttavuorenkilpi (Bergenia cordifolia) ja Soikkovuorenkilpi (Bergenia crassifolia)

Herttavuorenkilpi ja soikkovuorenkilpi ovat lajikkeita Suomessa, joita kasvatetaan myös koristekasveina. Herttavuorenkilven lehdet ovat nimensä mukaisesti herttamaiset ja suurikokoiset. Riittävässä kosteudessa lehtien väri on syvän vihreä, mutta kuiva kasvupaikka värjää ne punertaviksi. Soikkovuorenkilpi ei ole yhtä suosittu tai yleinen kuin herttavuodenkilpi. Sillä on soikeahkot vihreät lehdet.

Molemmat viihtyvät puolivarjosta valoisaan, antaen runsaamman kukkaloiston valoisassa paikassa. Kukat ovat kauniin ruusunpunaiset. Eivät ole turhan tarkkoja kasvupaikastaan, mutta mitä karumpi kasvupaikka, sen kitukasvuisempi kasvi.

Vuorenkilven hoito

Kasvienhoito - Kastelu Kastelu
Monipuolinen ja kestävä kastelun suhteen, mutta ei nauti seisovasta vedestä.
Kasvienhoito - Ravinteet Lannoitus ja kasvualusta
Vuorenkilpi viihtyy parhaiten tuoreessa ja ilmavassa kasvualustassa. Selviää kuitenkin karummassakin ympäristössä, mutta jää tällöin kitukasvuiseksi. Ruukkuun istutettaessa kehrää saadessaan mm. Kekkilän Erikoismultaa perennoille ja ruusuille.
Lannoitukseen sopii mainiosti Kekkilän Kevätlannoite.
Kasvienhoito - Valontarve Valon tarve
Vuorenkilpi selviää kaikenlaisissa valo-olosuhteissa varjosta puolivarjoon ja aurinkoon. Kirkkaammassa tarjoaa runsainta kukkaloistoa.
Kasvienhoito - Kukinta Kukinta
Vuorenkilpi kukkii toukokuussa – kesäkuussa. Kukat kasvavat pitkän kukkavarren päähän rykelminä. Kukat ovat pieniä, torvimaisia, jotka väriltään valkoisesta vaaleanpunaiseen ja punaiseen.
Kasvienhoito - lisääminen Lisääminen
Lisätään juuripistokkaista tai juurakkoa jakamalla
Kasvienhoitovinkit Vinkkejä
Puutarhassa lisää kalkkia keväisin. Poista keväisin myös kuolleet lehdet. Lehdistä saa tehtyä siperianteetä, joka on todellinen voimajuoma.
Vuorenkilven hoito
Kuva: Sanna Kaarinasta

Vuorenkilven hoito ja muut kokemukset

” Vuorenkilvet ovat mielestäni helpoimpia perennakasveja. Ne kasvavat ja kukkivat joka vuosi ilman hoitoa. Moneen vuoteen en ole tehnyt niille mitään muuta, kuin kukkien lakastuttua leikannut tai repäissyt kukkavarren pois. Joskus kannoin kahvinporoja lehdille, mutta en sitäkään aikoihin.

Minulla on kolmea erilaista vuorenkilpeä. Kahdessa lehti on pyöreä ja yhdessä soikea. Pyöreät lajikkeet eroavat toisistaan kukan värissä. Toinen on vaaleanpunainen ja toinen aniliininpunainen. Soikealehtisen lajikkeen kukat ovat aniliininpunaiset. Tuon pyöreälehtisen vaaleanpunaisen kukkavarsi on lähes kokonaan vihreä ja muihin lajikkeisiin verrattuna huomattavasti lyhyempi. Se kukkii myös runsaammin kuin nuo kaksi muuta.

Kauriit ovat olleet tänä keväänä riesana. Kukat ovat menneet osin parempiin suihin. Vain kukkavarsi jää törröttämään. ”
– Sanna Kaarinasta

Hei Sanna. Upealta näyttää vuorenkilpipeltosi, kiitoksia kuvasta :) Hyvin näyttävät voivan, harmi vain jos liiaksi joutuvat kauriiden herkuksi. Ymmärtävät näköjään hyvän päälle :)  T. OmaKoti

”Voiko vuorenkilven kukka varren katkaista kukinnan lopussa vai pitääkö se heittää siihen kuivumaan ja voimaa varata seuraavaan vuoteen?”

Vuorenkilven kukkavarren voi mainiosti katkaista kun kukka on kukkinut. Kaikki eivät kukkaa leikkaa, vaan taivuttelevat sen lehtien alle. Taitaa olla mielipidekysymys, molemmissa tapauksissa kukka voi yleensä hyvin :) T. OmaKoti

 

Omat kukkienhoitovinkkisi?

Kerro meille miten olet saanut omat kukkasi kukoistamaan ja voit olla pelastamassa lukemattomia kukkia kuihtumisen kohtalolta. Lähetä meille kuva kukastasi, niin laitamme sen näytille muidenkin iloksi :)

Katsastamme jokaisen viestin spammien varalle, joten se voi ilmestyä sivuille pienellä viiveellä.

Click or drag a file to this area to upload.