Black Friday tarjoukset

Black Friday tarjoukset 2023

Black Friday, eli Musta Perjantai avaa kauppojen joulusesongin hurjilla tarjouksilla. Tarjoukset ovat sen verran tuntuvia, että niillä on mielekästä täyttää lahjapaketit tai tehdä hankintoja omaankin kotiin. Jos olet pohtinut uuden telkkarin ostoa tai pölynimurin hankintaa, kannattaa osto ajoittaa juurikin joulun alle. Musta Perjantai on juhlittu erityisesti kodin tietoteknisiä laitteita ja elektroniikkaa myyvissä liikkeissä, mutta tarjoukset yltävät laajalti aina muodista matkailuun.

Kävimme katsastamassa verkkokaupat, joilla Black Friday -tarjoukset odottavat ottajaansa, olkaa hyvä :)
Klikkaa ja astu kauppaan…


Odotetaan Black Friday 2023 osallistujia…


Musta Perjantai Suomessa

Vielä muutama vuosi sitten Musta Perjantai oli Suomessa melko tuntematon käsite. Nykyään kaupat ovat havahtuneet kuluttajien valistuneisuuteen muun maailman trendeihin ja intoon löytää huipputarjouksia Black Friday -päivänä ja lähteneet mukaan aloittamalla omat tarjouskampanjansa.

Jotta Black Friday tarjoukset olisivat paremmin päivänsä työpaikalla huhkivien saatavilla, ovat jotkin kaupat pidentäneet aukioloaikojaan avaten normaalia aikaisemmin ja pitäen ovet myöhempään avoinna. Jos kivijalkaliikkeeseen ei pääse irtautumaan tai ruuhkan vietäväksi jääminen ei kiinnosta, kannattaa käydä tutkaisemassa liikkeiden verkkokauppatarjonnat. Musta Perjantai tarjoukset voivat löytyä  verkkokaupasta jopa paremmin kuin itse liikkeestä, joten voit huoletta jättää hektisen tarjousten perässä juoksemisen ja istahtaa tietokoneen ääreen shoppailulle.

Kun Black Friday kestää koko viikonlopun, kutsutaan sitä Black Weekendiksi. Black Weekend tarjousviikonloppua taas seuraa Cyber Monday (Kyber Maanantai).

Mikä on Black Friday, eli Musta Perjantai

Black Friday, eli Musta Perjantai on kauppojen joulusesongin avauspäivän kunniaksi järjestetty suuri ostospäivä. Black Friday on lähtenyt liikkeelle Yhdysvalloista ja pikkuhiljaa sieltä rantautunut Eurooppaan ja Suomeen.

Milloin Musta Perjantai pidetään?

Musta Perjantai pidetään virallisesti kiitospäivän jälkeisenä päivänä, eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai, joka ajoittuu aina marraskuun 23.-29. päivien väliin. Vuonna 2016 Black Friday on 25. päivä. Musta Perjantai -tapahtuman kasvaessa, kaupat ovat kuitenkin alkaneet (ainakin Yhdysvalloissa) venyttämään tarjouskampanjoitaan useampiin päiviin aloittaen alennusmyynnit jo heti viikon alusta. Kuitenkin itse Mustana Perjantaina tarjoukset ovat yleensä parhaimmillaan. Ei ole täysin vallatonta Yhdysvalloissa, että suurten kauppaketjujen ovelle tullaan jonottamaan telttojen kera jo päiviä ennen Black Friday tarjousrynnäkön alkamista.

Musta Perjantai -tarjousmyyntiä seuraa Cyber Monday, joka on jatkumoa Black Friday -tarjousmyynnille. Cyber Maanantai sai alkunsa vuonna 2005 kun kaupat halusivat parantaa erityisesti verkkokauppojensa myyntiä. Kun Black Friday on keskittynyt voimakkaasti tietoteknisten laitteiden ja elektroniikan myyntiin, Cyber Maanantai on osoittautunut tehokkaammaksi mm. vaatteiden, kenkien ja muiden muotituotteiden myynnissä.

Black Friday, verkkokauppojen pravuuria

Black Friday on Yhdysvalloissa, kuten Suomessakin valtaosin verkkokauppojen luvattu tarjous ja alennusmyyntipäivä. Ostaminen verkossa on nykyään niin helppoa ja postimaksut edullisia, ettei liikenteeseen ruuhkan keskelle kannata edes aina lähteä. Verkkokaupasta ostettaessa on myös se etu, että päivän aikana ehtii kahlaamaan moninkertaisen määrän alennusmyyntejä ja tarjouksia kivijalkakauppoihin verrattuna. Tilatut tuotteet ehtivät hyvin joulupuun alle lahjapaketteihin.

Mistä Black Friday on saanut nimityksensä?

Black Friday sanalla on muutamiakin eri merkityksiä:

1960 luvulla Philadelphian poliisi nimesi päivän Mustaksi Perjantaiksi kaoottisten ruuhkien vuoksi, jotka työllistivät virkavaltaa voimakkaasti.

Musta Perjantai kuvaa myös vuoden 1869 finanssikriisiä, joka oli seurausta kun kullan markkinoita yritettiin epäonnistuneesti manipuloida. Tapahtuneen vuoksi osakemarkkinat romahtivat.

Osuvin kuvaus Mustalle Perjantaille kuitenkin luotiin myöhemmin yritysten kirjanpidolliseen tapahtumaan liittyen, kun punaisella värillä merkityt tappiot voitiin vetää yli ja tulos vaihtui suuren tarjousmyynnin ansiosta mustalla värillä merkittyyn voittoon.


Black Friday lukijoidemme kertomana

”Muutaman vuonna ollaan jo mustan perjantain bileet kierretty. Tosi hyviä tarjouksia, mutta kannattaa olla tarkka joidenkin kauppojen tai tuotteiden suhteen että pitäähän tarjousprosentit varmasti paikkansa. Joskus tuotteen ovh on viilattu melko korkeaksi, että saadaan tarjous kuulostamaan erityisen houkuttelevalta. Jos pitää järjen mukana eikä sokaistu tarjousten määrästä tai suuruudesta, niin saa lahjat edullisesti ja ehkä jotain kivaa omaankin kotiin :)
– Tarkan markan mies

”Meillä jätetään aina suuret kodinkoneiden ja viihdelaitteiden ostot Musta perjantai ja Kyber maanantaille. Viimevuonna ostettiin talouteen uusi äänijärjestelmä ja sitä edellisenä mahtikokoinen telkkari. Emännän kanssa sovittu, että panostetaan jouluna yhteiseen isompaan lahjaan ja nautitaan siitä, kuin että olisi joulukuusen alus täynnä pikkukrääsää. Lapsille tietenkin myös jotain pientä kivaa.”
– Rauno

”Onhan se kivaa, että meitä suuren maailman ostospäivillä hemmotellaan. Kohta näitä nyt alkaa olemaan liiaksikin kun tänä vuonna oli  sinkkupäiväkin jo vahvasti esillä. Sitten taas parin viikon päästä mustaperjantai ja sitten alkaakin jo joulualet. Näissä alennusten orgioissa täytyy kyllä olla tarkkana, ettei tule liikaa hamstrattua.”
– Peksu A.


Oma kokemuksesi Mustasta Perjantaista?

Onko kokemuksia Mustan Perjantain tarjousmyynneistä? Hurjin tapahtumasi, paras ostoksesi. Kerro meille lahjavinkkisi!