Kahvi joulukalenteri 2022

Kahvi joulukalenteri 2022

Kahvikalenteri tuo uusia makunautintoja jokaiseen päivään jouluun asti. Testasimme ja ihastuimme

Me omakodilla olemme perinteisiä suomalaisia, ahkeria työssäkävijöitä, joille kahvi on tärkeä osa päivän rutiineja. Tämän vuoksi otimme innolla testiin kahvikaverin 2022 kahvijoulukalenterin.

Kahvikaverin kahvikalenterista löytyy Single-Origin kahvilaatuja maailman tunnetuimmilta kahvikasvatusalueilta. Tämä tarkoittaa sitä, että kahvi ei ole eri alueiden sekoitus, vaan alkuperän voi jäljittää tietylle alueelle. Single-Origin kahvissa maistuu juuri kyseisen alueen vivahteet, niin maaperästä kuin vuodenvaihteluista tulevat. Kahvin ystävät ovat alkaneet arvostamaan Single-Origin kahveja jatkuvasti enemmissä määrin.

Jokainen luukku hemmottelee 24 gramman pussilla vastapaahdettua kahvia, joka riittää kahteen kupilliseen herkullista kahvia.

Kahvikalenteri pähkinänkuoressa

  • Erikoisia kahvilaatuja, joita kaikkia ei varmasti ole tullut aikaisemmin nautittua.
  • 2 kuppia nautintoa / päivä.
  • Näyttävimmän näköinen paketti, mitä markkinoilta löytyy. Sopii kahvin ystävälle erinomaisesti lahjaksikin sellaisenaan.
  • Kahvilaadut ovat keskipaahtoa. Tämä tekee kahvikalenterista yleisesti ottaen kaikkineen hyvin suomalaiseen suuhun sopivan.
Kahvin joulukalenteri

Kahvikalenterista löytyy 12 eri kahvilaatua, 100% arabicaa

Colombia Medellin Supremo
Makumaailma: Saksanpähkinä / Kaakaonpalat / Karamelli
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1100–1500 m
Käsittely: Märkämenetelmä

Nicaragua SHG Talia AAA
Makumaailma: Kukat / Sitruuna / Suklaa
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1100–1700m
Käsittely: Märkämenetelmä

Peru Yanesha Grade 1
Makumaailma: Kuivattu viikuna / Luumu / Vanilja
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1450–1650m
Käsittely: Märkämenetelmä

Guatemala SHB Roble
Makumaailma: Karamelli / Kaakao / Vihreät omenat
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1400m
Käsittely: Märkämenetelmä

Indonesia Java Blawan
Makumaailma: Kaneli / Suklaa / Viinirypäleet
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1000–1500m
Käsittely: Märkämenetelmä

Mexico SHG Topacio
Makumaailma: Suklaa / Karamelli / Sitrushedelmät
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1100–1500m
Käsittely: Märkämenetelm

Ethiopia Sidamo
Makumaailma: Hedelmä / Maitosuklaa
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1200–1800m
Käsittely: Märkämenetelmä

Malawi AA Plus Pamwamba
Makumaailma: Karamelli / Vihreät omenat
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 900–1100m
Käsittely: Märkämenetelmä

Papua New Guinea
Makumaailma: Luumu / Appelsiini / Tumma suklaa
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1100–1700m
Käsittely: Märkämenetelmä

Kenya AA Plus Karumandi
Makumaailma: Viinirypäleet / Sitruuna/ Suklaa
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1600–1800m
Käsittely: Märkämenetelmä

Tanzania AA Utengule Estate
Makumaailma: Tangeriini / Musta tee / Mehukas
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1700–1800m
Käsittely: Märkämenetelmä

Brazil Sul De Minas
Makumaailma: Pähkinä / Maitosuklaa
Paahtoaste: Keskipaahto
Kasvukorkeus: 1000–1100m
Käsittely: Kuivamenetelmä

Kahvin eri aromit esiin eri valmistusmenetelmillä

Meistä omakotilaisista löytyy moneen kahvikastiin. Osan päivä alkaa Moccamasterilla, toiset eivät lähde käyntiin ilman vahvinta tuplaespressoa ja toiset vannovat kauralattekahvin pehmeään ylivoimaan. Tästä kahvikalenterista ei löytynyt kahvia, jolle selkää olisi käännetty. Keskimääräisesti tykkäysaste oli korkea. Kuitenkin kahvin valmistusmenetelmällä oli paljon merkitystä siihen, mitä aromeja ja ominaisuuksia kahvista saatiin nostettua esille.

Kahvikalenterin mahtavin idea on siinä, että pääsee maistelemaan useita eri kahvilaatuja, ilman että tarvitsee ostaa aina kokonainen kahvipaketti.

Kahvilaitteet joulukahvin tekemiseen

Espresso, AeroPress, mutteripannu, Pressopannu ja Moccamaster, näillä menetelmillä kahvikalenterin kahvit saivat lopullisen muotonsa kupissa höyryävänä makuelämyksenä.

Kahvinvalmistusmenetelmällä pystyy vaikuttamaan paljon kahvin makuun, ja saimmekin täysin erilaisia vivahteita esiin riippuen siitä miten ja millä kahvia tehtiin.

Parhaat kahvit OmaKodissa saimme kahvikalenterin kahveista mutteripannulla ja suodatinmenetelmillä (AeroPress ja Moccamaster).

Puhdas espresso oli monilla kahvipavuilla turhan hapokas, mutta kun tästä tehtiin Americano (lisätään valmiiseen espressoon 2 osaa kuumaa vettä 1 osaan espressoa) tai cappuccino, vaihtui hapan ilme tyytyväiseen hymyyn :)

Näin valmistat hyvää kahvia kahvikalenterin kahvista

Hyvän kahvin valmistus on laji, jota voi hifistellä viimeiseen asti, mutta on muutamia tärkeitä asioita, joista ei kannata oikoa.

  • Hyvälaatuinen, tuore kahvi
  • Raikas vesi ja puhtaat kahvintekovälineet
  • Tarkoitukseen sopiva kahvimylly ja oikea jauhatus eri menetelmiin
  • Kahvin ja veden oikea suhde, lämpötila ja uuttoaika
Suodatin joulukahvi

Suodatinkahvi kahvinkeittimellä

Suositeltu jauhatus: 0,75 mm

Uuttoaika: keskipitkä

  1. Käytä puhdasta sekä raikasta vettä ja kaada se vesisäiliöön. Lisää vesi kahvinkeittimeen jollakin muulla kuin kahvipannulla.
  2. Huuhtele kahvinsuodatin kiehuvalla, tai vähintään kuumalla hanavedellä. Valkaistusta suodatinpaperista irtoaa vähemmän makua kuin valkaisemattomasta.
  3. Annostele kahvia 1 kahvimitallinen (7-8 g) per 1 kuppi (1.25 dl). Kahvin lisääminen ei tee kahvista vahvempaa, vain kitkerämpää. Jos haluat vahvempaa kahvia, käytä tummempaa paahtoa.
  4. Anna kahvin tippua kannuun kokonaisuudessaan ja hämmennä hieman kahvia makujen tasoittamiseksi.

Muutama vinkki paremman suodatinkahvin tekemiseen:

  • Pidä kahvipannu mahdollisimman puhtaana.
  • Anna kahvinkeittimen hieman laskea vettä suodattimeen, jonka jälkeen voit kevyesti lusikalla hämmentää purut kosteaksi ja tasaiseksi seokseksi. Tämän jälkeen anna kahvinkeittimen hoitaa loput.

Pour over

Suositeltu jauhatus: 0,75 mm (suodatinjauhatus)

Uuttoaika: keskipitkä

Periaate lyhyesti: Perustuu painovoimaan, kuten perinteinen suodatinkahvinkeitin, mutta vesi annostellaan itse.

Pour over kahvin tekemiseen sopii erinomaisesti klassinen Hario V60 keraaminen suodatinsuppilo, joka on kahvinystävän luottoväline. Vedenannostelupannuksi suositellaan pitkä- ja kapeanokkaista pannua, jotta vedenvirtauksen saa mahdollisimman tasaiseksi ja kevyeksi.

  1. Huuhtele suodatin kuumalla vedellä ja samalla esilämmität suppilon sekä kahvikannun.
  2. Laita kahvi suodattimeen kahvimitallinen, eli 7-8 g kahvia / 1 dl vettä.
  3. Kaada vettä suppiloon, niin että kahvi kastuu. Vaaka kannun alla helpottaa oikean vedenmäärän annostelussa.
  4. Sekoita lusikalla rauhallisesti niin, että kaikki jauhe on kastunut ja tasaisesti sekoittunut.
  5. Odota, että kahvi alkaa ”kukkimaan”, eli kuplimaan (hiilidioksidi poistuu). Tähän menee noin 30 s.
  6. Jatka veden kaatamista rauhallisesti pyörivällä liikkeellä, niin että vesi kastelee tasaisesti kaikki purut. Jos kahvi jää seisomaan suppiloon, on jauhatus todennäköisesti liian hienoa ja tukkinut suodattimen. Kokeile tällöin karkeampaa jauhatusta.
Kahvia mutteripannulla

Mutteripannu / mokkapannu

Suositeltu jauhatus: 0,2 – 0,38 mm

Uuttoaika: lyhyehkö

Periaate lyhyesti: Kahvi valmistetaan paineen avulla. Mutteripannussa vesi laitetaan pannun alaosaan ja kahvi omaan, putkella varustettuun sihtiinsä yläosaan. Kun pannua lämmittää ja vesi alkaa kiehumaan, nousee se kahvin läpi pannun yläosaan.

  1. Täytä kahvisihti täyteen kahvia, älä paina kahvia tiiviiksi, vaan pyyhkäise sormella tai muulla välineellä tasaiseksi.
  2. Lisää pannun alaosaan vettä pannussa olevaan merkkiin asti. Jos merkkiä ei ole, täytä maksimissaan paineventtiiliin alapuolelle. Voit käyttää kylmää vettä, mutta nopeamman ja mahdollisesti maistuvamman lopputuloksen saat, kun lisäät pannuun valmiiksi keitettyä kuumaa vettä. Muista tällöin käyttää suojakäsinettä/pannulappua yläosan kiinnittämisessä paikalleen.
  3. Nosta pannu liedelle (jos keraaminen tai valurautainen, niin kannatta lämmittää valmiiksi etukäteen). Kahvin voi keittää myös kaasulla, kuten retkikeittimellä, ja pannuja on myös induktioliedelle käyviä.
  4. Voit seurata äänestä, tai pitää kantta auki, seurataksesi koska kahvia alkaa valumaan. Kahvin tulisi pulputtaa rauhallisesti, ei räiskyä.
  5. Lämmön voi katkaista jo ennen kaiken kahvin tippumista. Jotkut tykkäävät kääriä pannun viileään märkään pyyhkeeseen heti kahvin tippumisen jälkeen keittoprosessin pysäyttämiseksi.
Aeropress kahvia

AeroPress

Suositeltu jauhatus: vaihtelee mieltymysten mukaan, usein hieman hienompaa kuin suodatinjauhatus, niin ettei vesi itsekseen pääse valumaan AeroPress suodattimen läpi.

Uuttoaika: vaihtelee mieltymysten mukaan

Periaate lyhyesti: Kätevä ja monipuoliseen kahviin taipuva, uudehko kahvinvalmistusmenetelmä, jossa vesi käsivoimin painetaan suodattimen läpi.

Ehdoton laite, mikäli haluaa enemmänkin kokeilla taitojaan ja katsoa miten eri uuttoajat ja kahvin jauhatus vaikuttaa kahvin makuun. Erittäin hyvä retkille.

  1. Aseta suodatinpaperi suodatinosaan ja kierrä se AeroPressin putkiosaan.
  2. Huuhtele suodatin kuumalla/kiehuvalla vedellä ja samalla lämmität AeroPressin. Suodattimia on myös metalisia, mutta näiden on sanottu päästävän puruja läpi.
  3. Aseta AeroPress mukin tai kannun päälle ja mittaa kahvi, noin 7 g / 1dl.
  4. Kaada 80-95 asteista vettä purujen joukkoon, niin että purut peittyvät. Voit hieman sekoittaa lusikalla/tikulla, niin että kaikki purut varmasti kastuvat. Nyt voit asettaa männän paikoillaan.
  5. Anna kahvin uuttua noin 1 min ajan. Paina hiljalleen mäntä alas, noin 20-30 sekunnissa.

Voit vaihdella AeroPressissä jauhatuksen karkeutta, veden määrää, veden kuumuutta sekä uuttoaikaa ja löytää itsellesi se paras kahvinautinto.

Kahvijoulukalenterista pressopannuun

French press, eli pressopannu

Suositeltu jauhatus: 1.5 mm, jonkin verran karkeampaa kuin suodatinjauhatus

Uuttoaika: pitkä

Periaate lyhyesti: Pressopannu vastaa kahvinkeittomenetelmältä paljon perinteistä pannukahvia, jossa myös on astetta karkeampi jauhatus ja kahvi sekä vesi uutetaan keskenään. Pressopannussa saadaan kuitenkin suodatettua kätevästi purut pois kahvin joukosta.

  1. Täytä pressopannu kuumalla vedellä, että kannu lämpenee.
  2. Jauha kahvi astetta suodatinjauhatusta karkeammaksi.
  3. Pressopannussa voit kokeilla eri uuttoaikoja, jauhatusta ja veden lämpötilaa. Yleinen ohje: 1 mitallinen (6-7 g) kahvia ja 1,25 dl vettä.
  4. Kaada vettä pressopannuun, niin että purut peittyvät kunnolla ja sekoita.
  5. Kaada loppu vesi ja jätä uuttumaan 2-3 minuutiksi tai omien mieltymysten mukaan.
  6. Paina mäntä hitaasti alas, että hienojakoisempikin puru jää männän alapuolelle eikä sekoitu kahviin.

Puhdistusvinkki: pressopannun ”mäntäosan” saa purettua pyörittämällä suodatinpää irti, jolloin metalliverkon ja muut osat saa pestyä paremmin.

Maitovaahtovinkki: Pressopannua voi käyttää myös maidon vaahdottamiseen. Laita lämmintä, ihanteellisesti noin 60-65 asteista maitoa pannuun ja pumppaa mäntäosalla reippaalla vauhdilla noin 30-40 kertaa.

Joulu kahvi espressokeittimellä

Espresso

Suositeltu jauhatus: noin 0,2 mm

Uuttoaika: lyhyt

Periaate lyhyesti: Espressokeittimessä kahvia uutetaan vain lyhyen ajan. Vesi painetaan suurella paineella (8-18 bar) hienon kahvijauheen läpi. Espressolaitteita on sekä manuaalisia että automaattisia.

  1. Jauha kahvi kahvasihtiin/suodatinkahvaan. Tarvittaessa käytä tarkkaa vaakaa kahvin määrän mittaamiseksi. Espresson nyrkkisääntö on, että tuplamäärä valmista espressoa suhteessa kahvipurun painoon.
  2. Tamppaa kahvi. Ennen tamppausta voi kahvin sekoittaa tasaiseksi tähän tarkoitetulla välineellä ja käyttää kahvintasoittajaa.
  3. Laske ensin hieman pelkkää vettä laitteen läpi, jotta vedenlämpö tasaantuu ja laite lämpenee.
  4. Kiinnitä kahvasihti ja käynnistä kone, tai manuaalisessa laitteessa paina kahvi prässillä jauhatuksen läpi.

Jokainen espressolaite on hieman erilainen, joten tarkempia yleisohjeita on vaikea antaa. Mutta kokeilemalla ja perehtymällä omaan laitteeseen, saa siitä pahaat ominaisuudet irti.

Kahvimylly joulukahvin jauhamiseen

Minkälainen kahvimylly kahvikalenterin pavuille?

Kahvin jauhatus on tärkeää hyvän kahvin valmistuksessa. Jauhatuksia on erilaisia, jotka sopivat eri kahvin valmistusmenetelmiin. Kahvin jauhatus on kahvilajikkeen, paahtamisen, kahvinvalmistusmenetelmän ohella aivan yhtä tärkeä osa-alue. Vaikka kaikki muut elementit olisivat kohdillaan, mutta jauhatus väärä, jää kahvinautinnosta uupumaan paljon.

Kahvilajike, kahvin kasvuympäristö (mm. kasvukorkeus), paahdatus yms. vaikuttavat pavun ominaisuuksiin, mm. tiheyteen. Kahvipavun tiheydellä taas on vaikutusta siihen mikä on ihanteellinen jauhatuskarkeus mitäkin valmistusmetodia ajatellen. Väärä jauhatus voi suodatinkahvissa aiheuttaa mm. sen, että vesi valuu liian nopeasti jauhatuksen lävitse, jolloin uuttoaika jää liian lyhyeksi ja kahvista jää aromia irtoamatta. Toinen mahdollisuus, on että jauhatus tukkii filtteriä, jolloin vesi jää lillumaan pidemmäksi aikaa ja alkaa irrottamaan kahvista ei haluttuja aromeja, kuten kitkeryyttä. Tämä tarkoittaa sitä, että eri papu voi vaatia eri jauhatuskarkeuden vaikka valmistusmenetelmä olisi sama.

Kahvi saa makunsa ja arominsa uutosta, eli siitä että vesi on tekemisissä veden kanssa. Kahvin uuttoaika, eli aika minkä ajan vesi on kosketuksissa kahvijauhatukseen, taas on kiinni kahvin valmistusmenetelmästä. Joissakin uuttoaikaa voi itse määritellä ja joissain se määrittyy puhtaasti jauhatuksen karkeuden mukaan, kuten perinteisessä suodatin kahvinkeittimessä.

Minkälainen kahvimylly kannattaa ostaa?

Kahvimyllyjä on laidasta laitaan, manuaalisia ja sähköisiä sekä muutamalla eri terävaihtoehdolla. Jauhatuksen karkeus riippuu täysin siitä, millä menetelmällä kahvia on tarkoitus valmistaa.

Kartioterällisessä myllyssä kahvipavut murskataan terien väliin. Jauhatuksen hienous määritellään säätämällä terien etäisyyttä toisistaan. Kartioterällä kahvipavuista saa tasaisen jauhatuksen ja jauhatusta pystyy usein säätämään tarkasti aina jopa espressojauhatukseen asti.

Leikkaava/silppuava terä muistuttaa tehosekoittimen terää. Tällaisella kahvimyllyllä saa ihan hyvän jauhatuksen suodatinkahville, pressopannulle, pannukahville, Pour overille ja Chemexille, mutta esim. espressojauhatukseen se ei pysty.

Suosittelemme valitsemaan kahvimyllyn, jossa on kartioterät. Kartioterien tarkkuus ja terien kestävyys ei mene hukkaan, vaikka kahvia olisikin tarkoitus jauhaa karkeammaksi. Jauhatuksen yhdenmukaisuus ja laatu ovat tärkeitä ominaisuuksia hyvää kahvia valmistettaessa.

Sähköinen vai manuaalinen kahvimylly?

Sähköisen tai manuaalisen kahvimyllyn valintaan on varmasti 2 suurinta tekijää, hinta ja työn määrä. Manuaalinen kahvimylly luottaa lihasvoimaan, joten kovin suuria määriä sillä ei välttämättä jaksa jauhaa. Sopii erinomaisesti 1-2 kahvinnauttijan varustukseen. Käsikäyttöinen on myös ehdoton, jos aiot jauhaa kahvia paikassa jossa ei ole sähköä, kuten retkellä.

Pieni muistisääntö: samaa hintatasoa oleva käsikäyttöinen kahvimylly usein päihittää sähköisen kahvimyllyn laadukkuudellaan. Sähkökahvimyllyn helppokäyttöisyys ja nopeus voi kuitenkin viedä voiton.  

Kahvikaveri

Kahvikaveri on uusi tuttavuus Suomessa. Kahvikaveri on saanut alkunsa aidosta intohimosta kahviin. Kurkkasimme kahvikaverin kahvivalikoimaan ja se näytti mielenkiintoiselta. Löytyi monen monta kahvilaatua, jota emme aikaisemmin ole päässeet kokeilemaan ja tilasimmekin näistä otannan.

Kahvikaverilla on mittava asiantuntemus kahvilajeista, koneista ja muusta aiheeseen liittyvästä.

  • Kahvikaveri on Suomen suurin kahvikoneisiin erikoistunut myymälä ja verkkokauppa.
  • Tuotevalikoimassa on yli 200 kahvikonetta ja 50 kahvilaatua.
  • Suurien määrien vuoksi hinnat ovat erittäin kilpailukykyiset.

Kahvikaverilla pystyt valinnoillasi kompensoimaan ilmastopäästöjä. Kahvikaverilla on jatkuvasti kasvava eko-merkittyjen tuotteiden valikoima ja he tähtäävät vahvasti kahvintuotannon läpinäkyvyyteen.

OMAKODIN ARVIO KAHVIKAVERISTA

Monipuolinen valikoima kahvia. Kahveissa selkeästi ilmoitettu ominaisuudet, kuten paahtoaste ja alue, mistä kahvi on kotoisin. Lisäksi kahvin aromit/makuvivahteet on heti nähtävillä.

Käyttäjäarvostelut antavat monipuolisemman kuvan kahveista kuin vain kaupan oma kuvaus.

Kahvien toimitus oli nopeaa, tilausta seuraavana päivänä toimituksessa ja kahden päivän päästä noudettavissa.