Maidoton suklaa

Maidoton suklaa

Vegaaninen herkku sulaa suussa

Maidoton suklaa ei aina ole ollut näin helposti saatavilla. Muutamia vuosia sitten sai maidotonta ja vegaanista suklaata metsästää tryffelipossun tavoin, kaupasta kauppaan kierrellen. Ne harvat suklaat, jotka maidottomina hyllyltä löysi, olivat yleensä todella tummaa, +70% vahvuudesta ylöspäin. Tämä ei kaikkien mielestä ajanut samaa asiaa, kuin pehmeä suussa sulava maitosuklaa.

Onneksi tietoisuus maidottomuudesta on saanut palveluntarjoajat heräämään ja me maidottomat saamme nykyään nauttia herkuista aivan kuten maitoakin maistelevat. Myös maidottomien suklaiden valikoima on kasvanut huimaa vauhtia ja nyt suklaisia herkkuja on saataville perusmaun lisäksi lukemattomassa makujen kirjossa. Ihan makujen monimuotoisuuden pintaa raapaisten, voit bongata maidottomien suklaiden joukosta mm. seuraavia herkkuja: nougat, espresso, granaattiomena, salmiakki, appelsiini, vadelma, karpalo, passion, minttu, kirsikka, mateli ja paljon muita.

Mistä maidoton suklaa on tehty?

Ihan samoista aineista kuin suklaa yleensä, vain maitojauhe tai herajauhe on korvattu esimerkiksi riisijauholla. Maidoton ja vegaanisuklaa sopii usein myös muille ruoka-aineita rajoittaville nautiskelijoille, koska ne useimmiten ovat GMO-vapaita, gluteiinittomia, kanamunattomia ja laktoosittomia. Olemme OmaKodin tiimissä lukemattomia kertoja herkutelleet maidottomilla suklaatuotteilla, eivätkä ne maullisesti häviä lainkaan maitoa sisältäville. Hintakin alkaa kysynnän myötä tasoittumaan maidollisten tuotteiden kanssa, joten siitäkään ei nautiskelu jää kiinni.

Tiesitkö että pääsiäispöydän kestosuosikki mignon suklaamuna on täysin maidoton. Nyt herkuttelemaan!

Voiko maidotonta suklaata käyttää leivontaan?

Maidotonta suklaata voi käyttää leivontaan aivan normaalin suklaan tavoin. Suklaan ominaisuudet eivät maitojauheen vuoksi eroa niin paljoa, että sillä olisi ruoan laiton kannalta lainkaan merkitystä. Maidottomasta ja vegaanisuklaasta pyöräytetään helposti niin brownies, suklaakakku, suklaavanukas ja muut suklaaherkut.

Maidotonta ja vegaania suklaata netistä

Maidotonta ja vegaania suklaata saa tilattua helposti myös netistä. Verkkokauppa on huomattavasti helpompi paikka tutkia tuotteiden sisältöön, kuin lähteä varta vasten pyörimään ostoskeskukseen. Lisäksi netin valikoima on paljon kivijalkakauppoja laajempi. Katso alta muutamia laadukkaita maidoton ja vegaanisuklaatuotteita myyviä verkkokauppoja.

dammenberg-logo Suklaakauppa Dammenberg.fi

Suklaakauppa Dammenberg tarjoaa aidon suomalaisen käsintehdyn suklaan lisäksi paljon maidottomia suklaalevyjä ja herkkuja. Kaikki Dammenbergin suklaat valmistetaan 100 prosenttisesta kaakaovoista ilman eläin- tai kasvirasvoja. Dammenberg haluaa tarjota suklaaherkkuja kaikille ja ottaa huomioon eri allergeenit. Kaikki suklaat ovat pähkinättömiä, gluteenittomia ja kananmunattomia. Valikoimasta löytyy paljon myös soijattomia sekä sokerittomia suklaaherkkuja.

Suklaan tosiystäville !

Katso myös käsintehty suklaa -artikkelimme >>

Miten maidoton ja vegaani suklaa maistui omakotilaisille?

Tilasimme maidotonta ja vegaania suklaata saadaksemme ensikäden tietoa sen maistuvuudesta ja erosta maitopohjaiseen suklaaseen. Päädyimme ostamaan suklaat Vegaanisuklaa.fi ja Dammenberg-kaupoista. Dammenberg on jo ennestään tuttu useimmille, mutta vegaanisuklaa.fi oli miellyttävä yllätys eettisyytensä ja reilun kaupan -tuotevalikoimallaan. Ostoskoriin tarttuivat mm.

Vegaanisuklaa -suklaakaupasta:

  • Chocolate and Love – Tumma suklaa Mint 67%
  • Chocolate and Love – Tumma suklaa Granaattiomena 70%
  • Vivani – Tumma suklaa 70% -chili, superior Ecuador

Dammenberg -suklaakaupasta:

  • Secret Passion Luomu Mansikka tummasuklaa
  • Luomu CRIOLLO Karpalo tummasuklaa 79 %
  • Secret Passion luomu karhunvadelma tummasuklaa

Vegaanisuklaan Tumma suklaa Mint on nimensä mukaan tummaa suklaata, jossa rapeaa piparmintturouhetta. Mintun ystävät kahmaisivat tämän herkun alta aikayksikön. Granaattiomena suklaa oli eksoottisempi makuelämys. Granaattiomenan maku sopi tummaan suklaan kanssa nappiin. Chili suklaata ei voinut ohittaa. Tämä suklaa maistui juuri sopivasti tuliselle täyteläisen suklaan korostaessa makunystyröiden juhlahetkeä pienen poltteen saattelemana.

Chocolate and Love -suklaamerkki kiinnosti meitä, koska esimerkiksi kulinaristien oscar-palkinnoksi tituleerattu Great Taste Awards on palkinnut jokaisen suklaan kultaisella tähdellä, ja osan jopa kahdella. Chocolate and Love on lisäksi kiinnittänyt paljon huomiota maun lisäksi suklaansa eettisyyteen.

Dammenbergin Criollo Karpalo ja Secret Passion Mansikka ja karhunvadelma olivat todellista silmänruokaa ja maistuivat eksklusiivisen herkulliselle. Näyttävän pakettinsa ja ulkonäkönsä ansiosta näistä saa erinomaisen lahjan tai täytteen esimerkiksi lahjakoriin.

Kaikki maidottomat suklaat maistuivat koemaistajille erinomaisesti. Ainoa ero näissä oikeastaan oli tosiaan se fakta, että suklaa oli perinteistä maitosuklaata tummempaa. Eli tumman suklaan ystäville maidoton suklaa kelpaa kuten mikä tahansa maitoakin sisältävä suklaa.

Suklaassa on terveyttä edistäviä antioksidantteja

Suklaa, oli se sitten maidotonta, vegaania tai mitä muuta tahansa, sisältää se paljon ihmisen terveyttä edistäviä antioksidantteja, sinkkiä, seleeniä ja kaliumia. Suklaa ehkäisee erilaisia verisuonitauteja ja alentaa kolestrolia palauttamalla verisuonten joustavuutta. Suklaa ehkäisee myös valtimoiden tukkeutumista estämällä valkosolujen tarttumista verisuonten seinämiin. Suklaa sisältää flavenoideja, jotka suojaavat ihoa mm. auringon aiheuttamilta vaurioilta. Suklaalla on myös tulehduksia hillitsevä vaikutus.

Tunnetko allapäin ollessasi usein himoa suklaaseen? Ei ihme, sillä kaakaovoi sisältää onnellisuushormoniksi kutsuttua tryptofaania, joka saa aivoissa samankaltaisen tunteen kuin ihminen rakastuessaan. Sokeri vahvistaa tryptofaanin vaikutusta, joten makean sulkaan nautiskelijat kokevat todennäköisemmin suurempaa mielihyvää.

Suklaa voi järkevästi käytettynä auttaa myös painonpudotuksessa. Pieni pala suklaata ennen ruokailua nautittuna antaa aivoille ärsykkeen, että vatsaa olisi jo täytetty, eikä nälän pitäisi aiheuttaa silmillä syöntiä.

Suklaan terveyttä edistävä vaikutus on suhteessa suklaan vahvuuteen. Tummempi suklaa on antioksidantti-rikkaampaa ja siksi sillä on myös terveysvaikutuksia vaaleaa suklaata enemmän.

Ei kannata kuitenkaan aloitta ylenmääristä suklaan syöntiä terveysetujen varjolla, sillä suklaassa voi olla epäterveellisiäkin ainesosia, kuten sokeri. Myös suklaata leivontaan käytettäessä, on muilla leivonnaisiin käytetyillä ainesosilla suuri merkitys lopulliseen terveydelliseen hyötyyn. Rasva ja sokeripainotteinen jälkiruoka harvoin terveyshyödyiltään ohittaa haittapuolet. Jos suklaata haluaa nauttia nimenomaan terveyshyötyihin nojaten, on suositeltavaa napata tummuudeltaan vähintään 70%:nen tuote ja nauttia sitäkin kohtuudella.

Parhaiten suklaan syönnistä saat terveyshyödyt irti pieninä määrinä nautittuna. Noin 20-30g, eli muutama pala päivässä riittää.

Nautitaan herkullisesta suklaasta!