Paras kofeiiniton kahvi – Testasimme ja ihastuimme
Usein kahvia nautitaan juuri sen sisältämän kofeiinin vuoksi. Joskus kuitenkin tekee mieli nauttia kahvin täyteläisestä aromista ilman, että tarvitsee samalla pohtia yöunien menettämistä tai vatsan toiminnan häiriintymistä. Kofeiini, tuo piristävä stimulantti, sopii toisille erinomaisesti päivää eteenpäin vievänä energiapotkuna, toiset taas nauttisivat kahvinsa mieluummin ilman sitä.
Onneksi kofeiinittomia kahveja on tarjolla ja kofeiininpoistomenetelmät ovat kehittyneitä, joten kahvin tarjoamista laatuhetkistä ei tarvitse luopua.
Oman kahviraatimme kofeiinittomien kahvien testissä edustivat:
- Warrior Coffee Herkkis kofeiiniton Reilun kaupan luomukahvi – Tuotanto lopetettu (Swiss Water)
- Lucaffé Decaffeinato kofeiiniton kahvi (MC-menetelmä)
- Johan & Nyström Colombia Decaf 250 g kahvipavut (MC-menetelmä)
- Burg Colombia Excelso kofeiiniton kahvi (CO2, eli hiilidioksidilla)
- Gringo Nordic The Sleepy Gringo kofeiiniton kahvi (CO2, eli hiilidioksidilla)
Kahvit ovat kahviraatimme asettamassa paremmuusjärjestyksessä ja kahvin perään merkitty kofeiininpoistomenetelmä.
Testilaitteisto
- La Pavoni Europiccola Lusso vipuvarsikeitin
- Perinteinen kahvinkeitin
- Mutteripannu
Testatut kahvijuomat
- Espresso
- Latte
- Americana
- Suodatinkahvina
Eroaako kofeiiniton kahvi kofeiinillisesta?
Omien kokemustemme mukaan kofeiiniton kahvi kyllä eroaa kofeiinillisesta.
Kofeiinittoman kahvin paahtaminen on huomattavasti normaalia haastavampaa. Tämän koimme pienenä laatuerona saman, mutta eri tilauserän kahveja maistellessamme.
Kofeiinittomat kahvit olivat yleisesti ottaen paljon ”höttöisempää”, eikä niistä saanut kunnollista cremaa (kahvin öljyjä ja rasvoja). Oletettavasti kofeiininpoistomenetelmät irrotavat pavuista myös rasvaa, jota ei saada enää kahvipapuun takaisin.
Miten kahvista saadaan kofeiinitonta?
Kofeiinittomia kahvipapuja ei luonnossa esiinny, joten kofeiini täytyy poistaa niistä. Kofeiinin poistaminen kahvista ei ole helppoa, mutta onneksi menetelmät ovat kehittyneet vuosikymmenien varrella. Vaikeinta on poistaa kofeiini ilman, että kahvin muut ominaisuudet ja aromit eivät karsiutuisi samalla.
Kofeiinittoman kahvin paahtaminen on myös haasteellisempaa, koska kahvipavut ovat vaihtaneet jo kofeiininpoistoprosessissa väriään tummemmaksi ja todennäköisesti kuivempia kuin tuoreet pavut. Tällöin kofeiinittomat pavut paahtuvat nopeammin, ja niiden paahtoastetta on vaikeampi tarkkailla.
Kofeiininpoistomenetelmiä on erilaisia: MC-, Swiss Water- ja CO2 -menetelmä.
Kofeiininpoistomenetelmät pähkinänkuoressa:
Swiss Water -menetelmä
Täysin kemikaalivapaa prosessi, joka poistaa 99.9% kofeiinista. Suhteellisen kallis ja monimutkainen menetelmä, joka voi näkyä sitten kofeiinittoman kahvin hinnassa.
MC, eli Metyleenikloridi -menetelmä
Kofeiini poistetaan kemiallista liuotinta käyttäen (Metyleenikloridi tai etyyliasetaatti). Poistaa noin 97% kofeiinista.
CO2 hiilidioksidi -menetelmä
Uusin kofeiininpoistomentelmä, joka poistaa kofeiinin 97%:tisesti. Luonnollinen, mutta todella kallis menetelmä ja sopii siksi vain suurten määrien käsittelyyn. Kohteena lähinnä elintarvikekauppakahvit.
Swiss Water -menetelmällä kofeiini pois kemikaalivapaasti
Swiss Water, Suomessa myös vesimenetelmä on täysin kemikaalivapaa prosessi, joka on kehitetty Sveitsissä jo 1933. Tällä saadaan kahvista 99.9% kofeiiniton, eli tehokkaammin kuin esimerkiksi MC -menetelmällä.
Swiss Water -menetelmä aloitetaan liottamalla ensimmäinen erä kahvipapuja kuumassa puhtaassa vedessä, jolloin ne turpoavat ja luovuttavat veteen aromiaineita, kahviöljyjä ja kofeiinia. Tämän jälkeen vesi ohjataan aktiivihiilisuodattimien läpi, jotka on suunniteltu nappaamaan ainoastaan kofeiini ja päästämään läpi muut, pienempikokoiset kahvin ainesosat.
Ensimmäisen erän aromittomat kahvipavut hävitetään, mutta niistä saadulla aromirikkaalla vedellä (kofeiiniton vihreä kahvipapu-uute) poistetaan seuraavan kahvipapuerän kofeiini. Koska vesi on jo kyllästetty kahvin ainesosilla (paitsi kofeiinilla), eivät kahvipavut enää kuumennettaessa luovuta omia aromejaan, vaan osmoosireaktion seurauksena ainoastaan kofeiinia.
Jos kahvista on poistettu kofeiini tällä menetelmällä, mainitaan Swiss Water aina paketissa.
Swiss Water -menetelmän kaltainen Mountain Water Process (MWP) on myös käytössä Mexicossa.
Swiss Water -menetelmä videona.
MC -menetelmä on laajalti käytetty
MC -menetelmä on vanhempi kuin muut menetelmät, mutta se on silti nykyäänkin todella laajalti käytetty siksi, että se on kustannustehokasta ja tällä saadaan aromit tehokkaasti säilytettyä kahvipavuissa.
MC -menetelmässä käytetään haihtuvaa kemiallista liuotinta metyleenikloridi. Metyleenikloridi kiehuu jo 40°C asteessa, joka mahdollistaa kofeiinin poiston niin, että liuotin saadaan haihdutettua mahdollisimman tehokkaasti pois. Mikäli kahvipapuihin jäänteitä jää, haihtuvat loputkin jäämät kahvia paahtaessa. Metyleenikloridin on todettu olevan turvallinen aine kofeiinittoman kahvin valmistuksessa.
MC -menetelmässä kahvipapuja liotetaan kuumassa, lähes kiehuvassa vedessä useamman tunnin ajan, jolla saadaan pavun huokoset aukeamaan ja kahvipavun kofeiini siirtymään sisäkerroksista ulkokerroksiin ja sitä kautta veteen.
Menetelmässä on kaksi vaihtoehtoa. Toisessa kahvipapu-vesi-seos yhdistetään metyleenikloridin kanssa, jolloin metyleenikloridi sitoutuu kofeiinin kanssa. Kofeiini-metyleenikloridiseos pystytään tämän jälkeen kuorimaan veden pinnalta. Kahvipavut jätetään imemään itseensä kofeiiniton, mutta aromi- ja kahviöljyrikas vesi takaisin itseensä.
Toisessa menetelmässä kahvipavut poistetaan vedestä ennen kuin kofeiinia poistava liuotin lisätään. Liuosta kuumennetaan kunnes liuotin ja kofeiini ovat haihtuneet. Tämän jälkeen operaatio on sama, eli lisätään kahvipavut imemään kofeiiniton vesi aromeineen itseensä.
MC -menetelmällä pystytään poistamaan 96-97% kahvipapujen kofeiinista. Tämä on suosittu menetelmä erityisesti Euroopassa. Mikäli kahvipaketissa ei lue, millä menetelmällä kofeiini on siitä poistettu, on se suurella todennäköisyydellä poistettu juuri tällä tavalla.
Kofeiinin poistamiseen on käytetty myös etyyliasetaattia, jota esiintyy luonnollisesti joissakin kypsyvissä marjoissa ja hedelmissä. Etyyliasetaattia on kuitenkin vaikeaa ja kallista luonnollisista lähteistä saada, joten siitä käytetään tämän vuoksi yleisesti synteettistä versiota. Silti tästä uuttamismenetelmästä saatetaan käyttää nimitystä ”luonnollinen”. FDA on todennut etyyliasetaatin turvalliseksi ihmisille, mutta esim. raskauden aikana tätä ei suositella.
CO2 -hiilidioksidi kofeiininpoistomenetelmä on täysin luonnollinen, mutta kallis
CO₂ -menetelmä poistaa kofeiinin 97%:sesti. Hiilidioksidimenetelmä on suhteellisen tuore prosessi. CO₂ -menetelmässä kahvipavut liotetaan ensin vedessä, jonka jälkeen ne ohjataan uuttoastiaan. Uuttoastia suljetaan ja sinne syötetään hiilidioksidia korkealla paineella (1000pps). Normaali paineessa hiilidioksidi esiintyy kaasuna, mutta paine saa hiilidioksidin nesteytymään. Kun hiilidioksidineste ohjataan liotettujen kahvipapujen läpi, nappaa hiilidoksidi kofeiinin mukaansa, jättäen kuitenkin aromit ja muut kahvimolekyylit papuun. Hiilidioksidi ohjataan erilliseen säiliöön, jossa paine lasketaan ja hiilidioksidi muuttuu kaasuksi jättäen jälkeensä kofeiinin. Kaasu voidaan sitten käyttää uudestaan.
Hiilidioksidi -menetelmä on täysin luonnollinen, mutta harmillisesti todella kallis ja siksi sitä käytetäänkin kerrallaan suurien määrien käsittelemiseen. Tämän vuoksi erikoisemmat kahvit ovat jääneet metodin ulkopuolelle ja kohteena on suuren menekin elintarvikekauppakahvit.
Kofeiinitietoutta: mitä kofeiini on, miten se vaikuttaa ja onko turvallista
Mitä kofeiini on ja missä sitä on?
Kofeiini on luonnollinen piriste, jota esiintyy yleisimmin kahvissa, teessä ja kaakaossa. Kemialliselta nimeltään kofeiini on 1,3,7-trimetyyliksantiini.
Kofeiinipitoisuudet eri tuotteissa:
(määrät suuntaa antavia, tiedot koottu eri lähteistä)
Kofeiiniton kahvi: 2-5 mg
Kahvi 2dl : 80-160 mg
Espresso 50ml: 60-100 mg
Energiajuomat (0,33l): 100 mg
Tee-kupillinen 1.5dl: 30-40 mg
Kaakao 1.5dl: 5 mg
100 g maitosuklaata 15-20 mg
100 g tummaa suklaata 50-60 mg
Miten kofeiini vaikuttaa?
Kofeiini stimuloi keskushermostoa ja nostaa vireystilaa. Maltillisesti nautittuna kofeiini on yleensä hyvin siedetty, mutta suurina määrinä nautittuna, sekä pienemmissäkin määrissä kofeiiniherkille, voi aiheuttaa epätoivottuja sivuoireita. Yliannostuksen oireita voivat olla mm. levottomuus, vapina, sydämentykytys, pahoinvointi ja hermostuneisuus. Kofeiini voi vaikeuttaa nukahtamista ja heikentää unen laatua.
Kofeiinin piristävä vaikutus tapahtuu jo noin 30 minuutin päästä nauttimisen jälkeen. Vaikutus ja kesto riippuu paljon aineenvaihdunnasta sekä herkkyydestä kofeiinille. Kofeiini puolittuu elimistössä, henkilöstä riippuen 3-6 tunnissa.
Kuinka paljon kofeiinia on keskimääräisen suomalaisen kahvikupissa?
Riippuu paljon kahvilaadusta ja mm. paahtoasteesta, kuinka paljon kofeiinia kahvikuppiin suhahtaa. Perinteinen suodatinkahvi perinteisessä kahvikupissa (2dl) sisältää kofeiinia aina 80mg:sta 160mg:aan. Espresso -kupillinen (noin 0.5dl) kantaa kofeiinia noin 60mg.
Ehdottomasti yleisimmät kahvipavut ovat Arabica ja Robusta. Arabica näistä Suomessa myydyin. Robustalla usein höystetään Arabica -kahveja.
Robusta kahvipavuissa on kofeiinia tuplasti arabicaan verrattuna, mikä voi selittää sen, jos joskus kahvi potkaisee erityisen tehokkaasti.
Onko kofeiini turvallista?
Suurimmalle osalle kofeiinista ei ole haittaa kohtuudella nautittuna. Kahvilla voi olla terveyden kannalta jopa terveyttä edistäviä vaikutuksia. Kofeiini voi esimerkiksi parantaa tuloksia kestävyyssuorituksissa.
Evira suosittaa, ettei kofeiinia tulisi nauttia yli 400 mg vuorokaudessa, joka vastaa 2.5 – 4 kupillista kahvia. Raskaana olevalle tai imettävälle ei suositella yli 200 mg vuorokausiannosta.
Kofeiinia on useissa elintarvikkeissa, joten mikäli kofeiinin sivuoireita alkaa esiintymään, kannattaa pohtia onko nauttinut liikaa kahvia, energiajuomia, cocacolaa tai suklaata.
Lähteet:
coffeeconfidential.org
decadentdecaf.com
skymountaincoffee.com
terveyskirjasto.fi
javabeanplus.com
talkingcrowcoffeeroasters.com
fi.healthymiss.com