Palleatyrän hoito itse

Palleatyrän hoito itse

Palleatyrää voi pystyä hoitamaan itse, tai ainakin vähentämään siitä johtuvaa oireilua. Toivottavasti löydät avun täältä.

Artikkeli OmaKotilaisen henkilökohtaisesta elämäntilanteesta koostettu ja toiveena on saada kattava kokonaisuus palleatyrän itsehoitoon ja oireiden lievittämiseen. Sivu on jatkuvasti kasvava projekti, joten kannattaa käydä aika-ajoin katsastamassa tilanne.

HUOM. Tämä artikkeli ei ole lääketieteellinen julkaisu, eikä terveydenhuollon ammattilaisen kirjoittama. Tästä artikkelista löytyvää materiaalia ei tule käyttää korvaamaan lääkärillä käyntiä. Vakavat ja pitkittyneet vatsavaivat vaativat aina tarkempaa tutkimista. Tärkeää on poissulkea vakavat hoitoa vaativat vaivat. Mikäli tarkatkaan tutkimukset eivät tuota tulosta, toivottavasti löydät täältä tietoa, tukea ja vinkkejä palleatyrän helpottamiseen.

Vuosia selvittämätöntä pahoinvointia, närästystä ja turvotusta

Kaikki alkoi lähijärvestä kalastetusta vaaleasta kalasta. Jokin kalassa aiheutti (vain asianosaiselle) muutaman tunnin päästä nauttimisesta voimakkaan oksentelun. Tästä alkoi ikävä vatsavaivakierre, jonka selkeimpänä oireena päivittäinen pahoinvointi. Pahoinvoinnin yhteydessä vatsassa on paljon ilmaa, tuntuu pinkeältä ja röyhtäyttää jatkuvasti. Kun ilmaa saa pois, helpottaa se väliaikaisesti oloa.

Vaivat saivat hakeutumaan lääkäriin, jossa juostiin muutaman vuoden ajan. Tehtiin gastroskopia, kolonoskopia, ultraääni yms. mutta mitään syitä selittävää ei löytynyt, paitsi palleatyrä.

Koska lääkärit eivät tuntuneet voivan auttaa, oli ongelmaa lähdettävä itse ratkomaan. Tämä oli todella haastavaa, koska oireet heittelivät päivästä toiseen voimakkaasti.

Miten itse hoidan palleatyrän vaivojani

Vuosien varrella on tullut kaikenlaista kokeiltua. Suurimmasta osasta ei ole ollut apua, mutta tähän on kirjattu niitä asioita, jotka loppujen lopuksi ovat näyttäneet suurimman tehonsa. Jokainen ihminen on yksilö, joten nämä eivät varmasti kaikille toimi, mutta voivat olla vinkkinä.

Ruoalla on suuri merkitys palleatyrän hoidossa

  • Maitotuotteiden käytön lopettaminen.
  • Liika rasva, tai ainakin epäterveellinen rasva pois ruokavaliosta.
  • Kaikki klassisesti närästystä aiheuttavat pois, sekä ruoka-aineet, joiden itse totesi mitään vatsavaivoja aiheuttavan (tomaatti, paprika, suklaa, curry, maito)
  • Ei karkkia, leivoksia, jäätelöä tai muutakaan prosessoitua makeaa.
  • Ruoan koostumuksen pehmentäminen (keitot ja soseet)

Tällä hetkellä oireet pysyvät hyvin kurissa:

  • Todella kevyt aamiainen: Porkkana tai marjahedelmäsmoothie aamulla, sekä inkivääritee (tuoretta tai pakasteinkivääriä ja lämmintä vettä). Jos syön leivän tai mitään muuta, niin alkaa pahoinvointi. Jos vitamiineja yms. niin pyrin ottamaan illalla.

Palleatyrän korjaaminen kotikonstein?

Ruokavalion lisäksi selvästi oireita helpottava konsti oli palleatyrän ”pomppiminen” pois.

Tästä on monenlaista tarinaa ja useimmat lääkärit sanovat, että palleatyrää ei voi fyysisesti korjata muuta kuin leikkaamalla.

Tämä keino ei ole omalla kohdallani ole ikuinen, vaan aina oireiden ilmaannuttua on rutiini aloitettava uudelleen ja seurattava tarkemmin ruokavaliota.

Juo suhteellisen iso muki lämmintä vettä (ehkä hieman inkivääriä). Juo vesi rauhallisesti muutamassa minuutissa, hotkimatta ja ilmaa nielemättä.

Pompi… Pomppimisen voi tehdä monella tavalla. Useimmat ohjeistavat, että nouset varpaille ja tiputtaudut jalkapohjille. Itselläni tämä tapa ei toiminut lainkaan, vaan tasainen ja rauhallinen ”hytkyntä” on huomattavasti tehokkaampaa. Jousta jaloilla ja polvilla, että liikkeestä saa suuremman.

Keskity erityisesti ylävatsan rentouttamiseen. Kädet voi nostaa vaakasuorana rinnalle. Voit kokeilla kallistaa kroppaa sivuille, jännittää kevyesti alavatsaa yms.

Joskus pomppiessa tulee selkeä pieni kipupiste tyrän kohdalle.

Tunne palleatyrän kohdalla ei välttämättä tule heti, vaan vaatinee useamman kerran harjoittelun, että pääset sopivan rentouden tilaan.

Olo voi hetkelllisesti pomppiessa pahentua. Tähän voi auttaa se, että pysähdyt aika ajoin ja hierot kevyesti ylävatsaa, jotta saat röyhtäiltyä ilmaa pois.

Kokeilin myös trampoliinia, mutta olen sen verran kevyt (68kg), että ainakin fitness trampoliini oli turhan jäykkä, vaikkakin huomattavasti parempi kuin ilman laitetta.

Tärkeää on toteuttaa koko harjoitus mindfulness ja rauhallisuus mielessä. Jos vatsa tai kroppa on jännittynyt, on vaikea saada tunnetta palleatyrän kohdalle.

Kun aamulla pomppiminen sujuu rutiinilla, voit tehdä tätä myös todella kevyesti päivän aikana. Itselläni auttoi oloon myös ruokailun jälkeen, tai muutenkin kun olo yhtäkkiä paheni.

Kevyt hieronta… Joskus hieronta tosin saattaa aiheuttaa oireilua, joten kannattaa kokeilla mistä vatsanalueelta hierontaa sietää ja minkälaista voimakkuutta käyttää.

Liikuntaa, mutta tietynlaista

Palleatyrä voi ärtyä monenlaisesta liikunnasta. Nopeat kumarrukset sulkapallossa, ääriliikkeet kiekonheitossa tai esimerkiksi tietyt jooga -tai venyttelyliikkeet saivat aikaan voimakasta oireilua. Oireilu, ainakin itselläni, saattoi alkaa vasta seuraavana päivänä, jopa 24h päästä, ja kestää tämän jälkeen päivistä jopa viikkoihin.

Muita asioita, joiden olen huomannut auttavan oireiden hillitsemisessä:

  • Istuminen selkä suorassa, ei kyyryssä tai lyhistyneenä.
  • Tavaroiden nostaminen selkä suorana.
  • Vatsalihasten, sisäisten vatsalihasten tai lantionpohjan lihasten liiallisen tai voimakkaan jännittämisen välttäminen.
  • Sängyn päädyn nostaminen hieman pystyasentoon.
  • Palleahengitys.

Ei siis raskaiden tavaroiden nostamista, tai jos nostaa, niin hyvällä ryhdillä. Vatsalihasten tekeminen kevyesti, eikä suurella liikkeellä. Ei venyttelyä niin että kroppa menisi voimakkaasti kaksinkerroin. Ei päällä seisontaa.

Mistä palleatyrä johtuu?

Palleatyrä syntyy, kun pallealihaksessa ruokatorven läpimenoaukko löystyy ja ruokatorvi tunkeutuu osittain rintaontelon puolelle. Palleatyrä voi aiheutua monesta eri syystä.

  • Pallealihaksen aukko voi luonnostaan olla suurikokoinen tai sen ympärillä oleva lihas heikko
  • Vaurio, kuten trauma tai kirurgiset toimenpiteet alueella
  • Trauma tai muu syy, jonka vuoksi pallealihakseen on aiheutunut suuri paine, kuten yskiminen, oksentelu, pinnistäminen (ummetuksen tai muun fyysisen rasituksen aikana).

Kun maitotuotteiden käyttö loppui kokonaisuudessaan, myös oksentelu loppui, vaikka pahoinvointi itsessään säilyi lähes muuttumattomana.

Huomionarvoista, että syöminen yleensä helpotti oloa hetkeksi.

Pahoinvointi tuntuu johtuvan nimenomaan vatsaan kertyneestä ilmasta, ja ilmasta eroonpääseminen helpotti oloa usein välittömästi.

Rasvaisen ruoan syöntiä vähennettiin reilusti. Rasvat olen kuitenkin saanut ottaa takaisin nyt, eikä nämä enää ongelmia kohtuullisissa määrin aiheuta.

Suurin harppaus tapahtui, kun söin 8kk ajan pelkkää keitto- ja soseruokaa. Näin aamusta iltaan ja todella tiukalla linjalla. Keiton kanssa saatoin syödä leipää, mutta ei leipää edes iltapalaksi yksinään. Pikkuhiljaa olo alkoi parantumaan, ja aloin lisäämään kiinteämpiä ruokia.