Pahoinvointi, vatsan turvotus, kipu, närästys ja muut vatsavaivat ovat lukemattomien Suomalaisten riesa
Huom. sivu on tällä hetkellä alkutekijöissään ja sitä tullaan muokkaamaan aina mahdollisuuksien mukaan.
Vatsa ja ruoansulatus on monimutkainen kokonaisuus, jossa pienikin toimintavirhe voi aiheuttaa mittavia ja harmittavia oireita närästyksestä pahoinvointiin ja löysästä vatsasta ummetukseen. Yleisimmät Suomalaisia riivaavat vatsavaivat ovat mm. närästys/refluksitauti, ärtyvän suolen oireyhtymä, sappikivitauti, laktoosi-intoleranssi, keliakia jne.
Tämä artikkeli on OmaKotilaisen henkilökohtaisesta elämäntilanteesta inspiroitu ja toiveena on koota kattava kokonaisuus vatsavaivoihin, niiden oireisiin ja oireiden lievittämiseen liittyen. Sivu on jatkuvasti kasvava projekti, joten kannattaa käydä aika-ajoin katsastamassa tilanne.
Milloin ja mistä vatsavaivat alkavat?
Vatsavaivat tuntuvat lähtevän ties minkälaisista tapauksista. Joskus ei ulkopuolista ärsykettä tunnuta tarvitsevat lainkaan. Joskus taas vatsaoireiden alkamisen taustalla on selvä syysuhde, kuten raskaus/synnytys, vatsatauti tai jokin muu trauma, tai vaikka liian tunnollisesti ja pitkälle viety paasto.
Mitkä taudit tai ongelmat voivat olla vatsavaivojen takana?
Vatsavaivoja voi aiheuttaa monenlaiset …
- Gastropareesi, eli vatsalaukun hidas tyhjeneminen
- Sappivaivat
- Refluksi ja palleatyrä
- Helikobakteeri
- Vatsan tai suoliston porttien toimintahäiriöt : iloekekaali, mahaportti…
- Este suolistossa, eli suolistotukos
- SIBO
- Alkueläinten aiheuttamat suolistoinfektiot
- Hiivasyndrooma
IBD, eli tulehduksellinen suolistosairaus on yleisnimitys suoliston tulehdustiloille. Yleisin sairaus näistä on haavainen paksusuolentulehdus. Toiseksi yleisin on Crohnin tauti. Pieni osa diagnosoituu luokittelemattomalla paksusuolentulehduksella, joka on usein alkuvaiheessa, vain paksusuolessa esiintyvä Crohnin tauti.
IBD, eli tulehduksellisen suolistosairauden oireet
- Vatsakrampit ja vatsakipu
- Löysä, mahdollisesti verinen uloste
- Yhtäkkinen ulostamisen tarve
- Painonlasku
- Ruokahalun puute
- Kuume
- Raudanpuute/anemia
Toisin kuin IBD, IBS on luokiteltu toiminnalliseksi vaivaksi, eli sille ei löydy suoraa syytä.
Ärtyvän suolen oireyhtymän oireita ovat mm.
- vatsakipu
- vatsan turvotus
- ilmavaivat
- ummetus tai ripuli.
- oireet helpottavat ulostamisen jälkeen
- ulostamistarpeen tiheys ja ulosteen kiinteyden muutokset vaikuttavat oireisiin
Suolistossamme asuu lukematon määrä erilaisia eliöitä. Suurin osa niistä eivät aiheuta ongelmia. Jotkin eliöt voivat aiheuttaa vatsaongelmia toisille, ja toiset ovat täysin oirevapaita.
Oireet vaihtelevat laidasta laitaan, aivan ihmisestä tai suolistoloisesta riippuen.
Testejä, joilla vatsavaivoja selvitetään
Vatsavaivojen selvittämiseen on monia keinoja. Aina syytä ei löydetä, mutta kattavilla tutkimuksilla pystytään kuitenkin pois sulkemaan tiettyjä sairauksia tai ongelmia.
Verikokeilla diagnosoidaan mm. anemiaa, tulehduksia, elektrolyyttien epätasapainoa, maksaongelmia, ravintoarvoihin liittyviä ongelmia
Paksusuolen tähystyksessä tutkitaan paksusuoli sekä ohutsuolen loppuosa. Tutkimus tapahtuu taipuisalla tähystimellä. Samalla voidaan ottaa suolistosta koepaloja sekä tarvittaessa poistaa polyyppejä.
Mahalaukun tyhjenemistä testataan isotooppikuvauksella. Kuvauksessa annetaan radioaktiivista isotooppia veden/ruoan kanssa. Radioaktiivinen aine mahdollistaa ruoan etenemisen seurannan mahalaukusta suolistoon.
Mahalaukun hitaan tyhjenemisen voi diagnosoida myös esimerkiksi mahalaukun tähystyksellä gastroskopian yhteydessä. Kuitenkin tähystystä ennen vaadittu paasto on sen verran pitkä, että ruoka on yleensä suhteellisen vaikeillakin tapauksilla edennyt jo suolistossa eteenpäin.
Kapselikuvauksessa niellään kamerakapseli, jolla saadaan kuvia suolistosta. Kehittyneet kapselit voivat myös mitata vatsan ja suoliston happamuutta, lämpötilaa ja paineenvaihteluita. Kapselilla saadaan myös selvitettyä mm. kuinka nopeasti vatsa, lyhyt- ja paksusuoli tyhjentyvät. Lopuksi kapseli poistuu ulosteen mukana.
Kapseli on melko suuri kokoinen ja joskus voi olla riski, että jos vatsavaivat johtuvat ahtaista kohdista suolissa tai suolistotukoksesta, jumiutuu kapseli. Tällöin se joudutaan poistamaan tähystyksellä tai leikkaamalla.
Närästyksen ja muiden oireilun syynä voi usein olla refluksitauti tai palleatyrä
Närästys on ehkä yleisin ylävatsaan liittyvä vaiva, jossa vatsan happamaa sisältöä pääsee nousemaan ruokatorveen aiheuttaen korventavaa tunnetta. Närästyksen syynä on useimmiten refluksitauti tai palleatyrä.
Refluksitauti johtuu ruokatorven ja mahalaukun välissä olevan sulkijalihaksen vajaavaisesta toiminnasta ja paineen alentumisesta. Syitä sulkijalihaksen paineen alenemiselle voi olla esimerkiksi palleatyrä tai esim. geeniperimä. Sulkijalihas voi myös löystyä vatsaontelon paineen nousun myötä, esimerkiksi ylipainon tai raskauden vuoksi. Painon pudottaminen voi auttaa, mutta joskus oireet jatkuvat myös painon pudotuksen tai synnytyksen jälkeen.
Palleatyrä syntyy, kun pallealihaksessa ruokatorven läpimenoaukko löystyy ja ruokatorvi tunkeutuu osittain rintaontelon puolelle. Palleatyrä voi aiheutua monesta eri syystä.
- Pallealihaksen aukko voi luonnostaan olla suurikokoinen tai sen ympärillä oleva lihas heikko
- Vaurio, kuten trauma tai kirurgiset toimenpiteet alueella
- Trauma tai muu syy, jonka vuoksi pallealihakseen on aiheutunut suuri paine, kuten yskiminen, oksentelu, pinnistäminen (ummetuksen tai muun fyysisen rasituksen aikana).
Voiko palleatyrää korjata tai oireita vähentää?
Kyllä, on monta keinoa helpottaa palleatyrästä ja hapon noususta johtuvia oireita.
Tarjolla on suuri määrä vatsan happoisuutta laskevia lääkkeitä. Joillekin nämä toimivat, mutta joskus lääkkeet voivat pahentaa tilannetta. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että vatsalaukku ja ruokatorven sulkijalihas vaatiivat oikein toimiakseen riittävän happoisuuden. Kun mahalaukun ph-arvo on liian korkea, ei sulkijalihas toimi, eikä esimerkiksi ruoan sulatukseen osallistuvaa pepsiiniä synny.
Ravinnolla on suuri merkitys refluksioireiden hallintaan.
Ileokekaaliläpän (Ileocecal valve) syndrooma ja oireet
Ileokekaaliläppä on ohut- ja paksusuolen liittymäkohdan läppä. Se on yksisuuntainen portti, joka estää paksusuolen sisältöä palaamasta ohutsuoleen.
Ileokekaaliläpän virheellinen toiminta voi aiheuttaa moninaisia oireita vatsavaivoista sydänvaivoihin ja migreeniin. Jos läppä on jäänyt auki -asentoon, pääsee paksusuolen sisältö virtaamaan takaisin ohutsuoleen aiheuttaen ruoansulatushäiriöitä ja epäterveellisten kaasujen muodostumisen, jotka sitten pääsevät imeytymään kehoon.
Ileokekaaliläpän ongelmia kutsutaan usein englannin kielisellä termillä The Great Mimicker, eli oireet ovat niin monimuotoiset, että niiden uskotaan usein johtuvan muista syistä.
- Ohutsuolen bakteerien liikakasvu (SIBO)
- Suolistokaasuja, turvotusta, pahoinvointia
- Ruokahaluttomuutta
- Ummetusta tai ripulia
- Väsymystä tai unettomuutta
- Kiputiloja (mm. hermokipuja)
- Alaselän, oikean olkapään tai oikeanpuoleisen lantion kivut
- Kipuilua sydämen alueella
- Flunssaoireet
- Naaman kalpeus ja tummat silmänaluset
- Tinnitys
- Pahan hajuinen hengitys
- Huimaus ja pyörtyily
- Päänsärky
Ileokekaaliläpän ongelmien syyt
Ileokekaaliläpän ongelmat voivat johtua monesta eri syystä, joista seuraavaksi muutamia:
- Jotkin ruoat pahentavat oireita: alkoholi, hiilihapotetut juomat, kofeiini, suklaa, mausteiset ruoat.
- Ruokatottumukset: epäsäännöllinen, ahmiminen, hotkiminen, liian usein…
- Nestevajaus voi aiheuttaa läpän jumiutumista. Juo riittävästi.
- Stressi
Ileokekaaliläpän hieronta voi auttaa oireisiin
Hieronta voi olla apu jumiutuneeseen tai huonosti toimivaan ileokekaaliläppään. Hieronta kannattaa aloittaa varovasti omaa kehoa kuunnellen.
Kuinka paikallistat Ileokekaaliläpän
Ileokekaaliläpän sijainti voi vaihdella henkilöstä toiseen, mutta voit paikallistaa sen seuraavalla ohjeella.
- Aseta sormi navan päälle ja toinen sormi oikeanpuoleisen lantioluun päälle. Kuvittele sormien väliin suora viiva.
- Aseta kaikki sormet 7-8cm viivan keskipisteen alapuolelle
- Paina sormilla hitaasti ja rauhallisesti, mutta suhteellisen voimakkaasti ja syvälle etsien herkkää tai hieman kovahkoa pistettä, joka tuntuu tyynyn alla olevalta golfpallolta. Läpän löytyminen voi olla helpompaa makuuasennossa ja hieman liukastetta käyttäen.
- Kun olet löytänyt ileokekaaliläpän, hiero sitä 5 sekunnin ajan pyörivin liikkein keskivahvalla otteella, kuten hieroisit kipeitä lihaksia.
Vatsa kuntoon ruokavaliolla?
Ruokavaliolla on suuri merkitys vatsan ja suoliston hyvinvointiin. Eri ruokavalioita testattaessa tarvitaan sitoutumista, itsekuria ja tarkkaa suunnittelua. Jotkin dieetit ovat tiukkoja ja joutunee toteuttamaan muutamasta viikosta useampaan kuukauteen ennen pysyviä tuloksia. Tärkeää on saada riittävästi ravinteita ja vitamiineja, sillä niiden puutos voi taas omalta osaltaan aiheuttaa monimuotoista oireilua.
SCD (specific carbohydrate diet)
FODMAP on yhdistelmä sanoista fermentoituvat oligo-, di- ja monosakkaridit. FODMAP:it ovat lyhytketjuisia hiilidydraattiyhdisteitä, jotka eivät imeydy ohutsuolessa, kuten pitkäketjuiset hiilihydraatit, vaan ne fermantoituvat (eli alkavat käymään) paksusuolessa. Fermantoitumisen yhteydessä muodostuu kaasua ja lyhytketjuisia rasvahappoja. Rasvahapot ovat erinomaista energiaa suoliston bakteereille. Yleensä tämä on hyvä asia, sillä se pitää yllä suoliston mikrobitasapainoa, mutta joillekin tapahtuma aiheuttaa vatsavaivoja mm. vatsakivun muodossa.
FODMAP-ruokavaliossa suositaan ja vältetään tietynlaisia hiilihydraatteja.
Vatsaoireisiin voi kokeilla erilaisia luonnontuotteita
- Inkivääri
- Malva
- Nokkonen
- Voikukka
- Siankärsämö
- Kurkuma
- Kumina
- Piihappogeeli, silica