Kipukauppa paljasjalka vaelluskengät kokemuksia

Paljasjalka vaelluskengät – Kipukaupan Vapauta Varpaat™ Vaelluskengät 2.0 -testissä

Testasimme Kipukauppa.fin vaelluspaljasjalkakenkiä ja seuraavassa kokemuksia kengistä. Artikkeli on kirjoitettu Omakoti.fin ryhmään kuuluvan tiimiläisen henkilökohtaisesta kiinnostuksesta ja kokemuksista paljasjalkakenkiin liittyen.

Kirjoitus sisältää kumppanuuslinkkejä Kipukauppa.fihin, mutta nämä ovat vain sivutuotetta, johon ensiluokkaiset kokemukset Kipukaupasta ja heidän paljasjalkakengistään ovat johtaneet. Hyvästä tuotteesta on helppo kirjoittaa. 😁

Kipukaupan paljasjalka vaelluskengät pähkinänkuoressa:

 • Sopii erinomaisesti aloittelevalle paljasjalkakenkäiselle paksumman pohjan ansiosta (5mm). Ilman sukkia ja kengän pohjallista antavat reilusti herkemmän kokemuksen.
 • Ympärivuotiseen käyttöön, myös talvella.
 • Vettä hylkivät.
 • Hyvä tila varpaille.
 • Kengän materiaali on kestävä ja hengittävä PU-nahka (polyuretaanikäsitelty keinonahka).
 • Kengän musta kangas on 100% Polyesteriä.
 • Todella kevyet.
 • Ohut pohja ilman tukia.
 • Kestävä ja pitävä, synteettisestä kumista valmistettu pohjamateriaali.
 • Yhdet markkinoiden edullisimmista.

Etsinnässä monipuoliset paljasjalkakengät ympärivuotiseen käyttöön

Kokemusta paljasjalkakengistä olen kerryttänyt parin vuoden ajan ja käytössä ollut muutamia erilaisia tennari -mallisia paljasjalkakenkiä (VivoBarefoot, Feelmax). Nämä ovat sopineet mainiosti lämpimille keleille ja helpohkoon maastoon, mutta nyt tarpeena oli löytää monipuolisempaan, sekä ympärivuotiseen käyttöön soveltuvat paljasjalkakengät.

Olen muutaman kenkäparin ihminen, joten tärkeänä kriteerinä oli kenkien monikäyttöisyys. Kengillä tulee pystyä liikkumaan niin koiranulkoilutukset kuin metsässä samoilun kesät talvet. Kenkien tulisi olla käytännöllisyyden lisäksi myös suhteellisen tyylikkäät, koska ne tulevat edustamaan myös päivittäisissä arkiaskareissa, kuten kauppareissuilla.

Koska metsässä liikkuminen ja eräretkeily ovat lähellä sydäntä, otin tämän lähtökohdan pääkriteeriksi uusia kenkiä metsästäessä.

Listasin ominaisuuksia, joita hankkimissani kengissä tulisi olla…

 • Kestävät
 • vettä hylkivät
 • kenkien pidon tulisi olla hyvä monimuotoisessakin maastossa ja olosuhteissa
 • hieman vartta nilkan tueksi ja ötököiden estämiseksi
 • budjettiin sopiva

Tämä on suhteellisen paljon vaadittu yhdeltä kenkäparilta.

Kipukaupan paljasjalka vaelluskengät täyttivät kuitenkin kaikki nämä kohdat, ainakin paperilla, joten härkää sarvista ja tilaamaan.

Paljasjalkakenkien toimitus oli moitteeton. Viikonloppuna tilatut kengät saapuivat postilokeroon heti seuraavana tiistaina. Malttamattomampikin olisi ollut tyytyväinen.

Kipukaupan vaelluskengät, laatikosta jalkaan ja luontoon

Kengät olivat hyvin pakattu, tyylikkäässä laatikossa ja kätevään kantokassiin asetettuina. Kenkien sisällä kenkätukipahvit ja kosteudenkerääjäpaperit.

Mukana oli selkeä ohje, miten toimia ja palauttaa kengät, jos ne ovat väärää kokoa.

Vaelluspaljasjalkakengät unboxing

Kengät olivat kevyet, ja taipuisat. Päällisin puolin katsottuna ja tunnusteltaessa todella laadukkaan oloiset.

Kengät tuntuivat jalkaan heti todella hyviltä. Toisessa jalassani on ylipronaatiota, jonka vuoksi useimmat kengät tuntuvat aluksi oudoilta, ja ”eriparisilta”. Nämä kengät kuitenkin istuivat jalkaan alusta asti kuin räätälöitynä. Lesti oli tarpeeksi leveä ja kengät sopivat suhteellisen korkealle jalkapöydälleni erinomaisesti.

Kengät olivat omiin silmiini tyylikkäät. Kenkiä oli tarjolla vain ruskeassa värissä (musta väri olisi ollut kiva), mutta tämäkin ruskea-musta-värikombo toimi varsin hyvin. Kenkien mukana tuli mustat vaihtonauhat, joka plussaa.

Kipukaupan Vapauta Varpaat™ Vaelluskengät 2.0 on paranneltu versio

Edellisiä Vapauta Varpaat™ Vaelluskenkiä en päässyt testaamaan, mutta olen kyllä tarkasti kahlannut läpi niistä annetut palautteet. 2.0 näyttää korjanneen hyvin ongelmat, joista aikaisempi versio sai noottia. Vaelluskengät 2.0:ssa on leveämpi ja korkeampi tila varpaille. Kengän saumojen vedenpitävyyttä ja pintakäsittelyä on parannettu. Kenkien pohjamateriaalin kestävyyttä on parannettu. Pintamateriaali on laadukkaampi, pehmeämpi sekä sitkeämpi, joten ne säilyttävät ominaisuutensa ja muotonsa pidempään.

Olen kaikissa ostoissani todella analyyttinen, jonka vuoksi ostopäätöksissäni saattaa kestää suhteellisen kauankin. Tämän suhteen minulla kävi tuuri, sillä tutustuin Kipukaupan vaelluskenkiin jo edellisen kenkäversion aikana, mutta tuolloin en vielä niitä tilannut. Nyt sainkin niistä parannellun version :)

Paljasjalka vaelluskengät testiin, ja heti altaan syvään päähän

Aloitin Kipukaupan paljasjalka vaelluskenkien testaamisen heti altaan syvästä päästä. Sen lisäksi, että halusin heti päästä kärryille kenkien kestävyydestä, oli into päästä myös nauttimaan kenkien mahdollistamasta jalkapohjan hieronnasta. Kilometrien vieriessä tähtäsin kivikoihin, puiden juuriin, käpyihin jne. Kuntoportaatkin porhallettiin ylös portaiden etureunat läpikäyden, joka kivasti lämmitti jalkapohjia. Mikään ei hiertänyt tai kiristänyt, eikä kenkiä tarvinnut mitenkään ajaa sisään. Jalat tottuivat kenkiin kertalaakista, mikä oli melko yllättävää.

5mm paksuinen pohja antoi huomattavasti enemmän anteeksi kuin esimerkiksi VivoBarefootin 3mm. Pienimmät kivenmurikat eivät päätyneet tökkäisemään jalkapohjia. Tämä sopi minulle erinomaisesti, sillä, vaikka jalkapohjani ovatkin sopivasti karaistuneet, voivat kovin ohuet pohjat metsämaastossa aiheuttaa pelonsekaisia askelia, ellei jatkuvasti kyttää jalkojensa eteen ja jätä näin luonnosta nauttimista sivuosaan. Paksumpi pohja myös yleensä tarkoittaa parempaa kestävyyttä, mikä ei yhtään ole haitaksi rajumpaan käyttöön tarkoitetussa kengässä.

Kipukaupan paljasjalka vaelluskengät ovat erityisen hyvät paljasjalkailua aloittelevalle. Kenkien läpi ei aivan pienimmät kivenmurikat tunnu, mutta kokeneempikin saa kyllä jalkahierontaa sihtailemalla maaston epätasaisuuksiin.

Testasin vaelluskenkiä myös ilman kengänpohjallisia ja sukkia, joka antoikin huomattavasti herkemmän kokemuksen. Pohjallisella ja sukan paksuudella voi siis hyvin vaikuttaa siihen, kuinka paljon jalkapohjille höykytystä haluaa antaa. Paljasjalkakengän käyttö ilman (varsinkin kireitä) sukkia voi muutenkin olla suositeltavaa, ettei sukka purista jalkaterää kasaan ja näin vähennä paljasjalkakengän hyötyjä. Kesäkuumalla ilman sukkia jalat kyllä hikoilee, joten kengät kannattaa tuulettaa säännöllisesti.

Vedenpitävyys, kesto ja pito, näistä ovat hyvät paljasjalkavaelluskengät tehty

Vedenpitävyys on miellyttävyyden vuoksi tärkeää. Kipukaupan paljasjalka vaelluskengät eivät ole täysin vedenpitävät, mutta tähän mennessä kerryttämäni kokemukseni perusteella selviää moitteetta hieman kosteammissakin olosuhteissa. Käsittelemällä ompelelangat saapasrasvalla pystyi vedenpitävyyttä vielä parantamaan. Kipukauppa ei kenkien ostohetkellä harmillisesti myynyt kenkien käsittelyaineitta, joka olisi varmasti siirtynyt ostoskoriin samalla vaivalla, joten tämä tuli hommattua lähimarketista.

Koska kyseessä on vaelluskenkä, on kengän fyysinen kesto tärkeässä osassa ominaisuutta. Kun kengillä on tarkoitus vaeltaa satoja kilometrejä haastavassa maastossa, ei ole sopivaa saumojen avautua kesken matkan. Kilometrejä on kartutettu nyt muutama sata, joten vielä on odotettua matkaa jäljellä, mutta tähän mennessä kenkien kestävyyteen olen ollut todella tyytyväinen.

Kipukaupan paljasjalka vaelluskengät ovat kesällä metsäolosuhteissa tehokkaasti pitävät. Kenkien pito on äärimmäisen tärkeää vaeltaessa kivien ja puiden juurien lomassa.

Talvella paljasjalkavaelluskengät ovat yllättävän mukavat. Pehmeällä lumella kävely hivelee mukavasti jalkapohjia ja meno on vakaata. Kengät ovat yllättävän lämpimät ilman vuortakin ja jos ei paikalle jää pidemmäksi aikaa makaamaan, niin ei kylmä heti yllätä. Tänä talvena ei kertaakaan ole tarvinnut laittaa villasukkia jalkaan, vaikka pakkasta ollut -10 astetta.

Liukkaalla jäällä ja muhkuraisella jäätiellä jännitys kuitenkin kasvaa. Paljasjalkakengät eivät aivan Michelinin renkaita vastaa, joten jään päälle lähtiessä kannattaa laittaa nastat alle. Mutta ompa tässä tullut useita talvikenkiä vastaan, joiden talvipito jäisellä alustalla on aivan samaa luokkaa kuin Kipukaupan vaelluskengilläkin.

Miten valita oikea koko paljasjalkakengille

Paljasjalkakengät voivat olla hyvinkin eri kokoa kuin normaali kengät. Kipukaupalla on hyvä ohjeistus paljasjalkakengän koon mittaamiseen, joka löytyy kenkien tuotetiedoista.

Kenkiin suositellaan jättämään käyntivaraa 5-10mm. Vaelluskengissä kannattaa huomioida, että talvella käytettäessä saattaa kenkään sujahtaa myös paksumpi villasukka. Tällöin kannattaa käyntivaraa jättää astetta reilummin.

Jos jalan pituus on esimerkiksi 27 cm, sopiva kengän sisämitta on noin 27,5-28cm

Oman jalkani pituus kantapäästä ukkovarpaaseen on 25.5cm. Tähän käyntivara 10mm, eli 26.5cm. Kipukaupan vaelluskenkien kokotaulukossa tätä lähin vastaava suurempi koko on 27.1cm, joka vastaa numeroa 42. Tämä osoittautuikin täysin oikeaksi kooksi.

Katso opasvideomme jalan mittaamisesta.

Miksi päädyin Kipukaupan paljasjalkakenkiin?

Laajahkon vertailun jälkeen päädyin Kipukaupan paljasjalka vaelluskenkiin, jotka olivat hinnaltaan lompakkoon sopivat ja olivat saaneet paljon hyvää palautetta osakseen.

Kipukauppa on mielestäni helposti lähestyttävä kauppapaikka. Kaikki tiedot olivat helposti saatavilla ja kokonaiskuva laadukas. Muista kengistä oli esimerkiksi vaikea löytää tarvittavia tietoja, kuten hyvinkin tärkeässä osassa oleva pohjan paksuus. Oli myös vaikea arvioida minkä kokoista kenkää mistäkin merkistä ostaa, sillä koko-ohjeita ei ollut selkästi saatavilla. Kipukauppa on tässä suhteessa onnistunut todella hyvin.

Kipukauppa on toteuttanut markkinointinsa ja näkyvyytensä mielestäni erinomaisesti. Mitä näkyvämpi tuote on, on se samalla vastaavasti sitä läpinäkyvämpi. Arvosteluja ja arvioita oli helppo löytää. Jokainen tuote saa kuraa päällensä, kun testaajia on tarpeeksi. Kipukaupan paljasjalkakengät ovat kuitenkin selvinneet tästä tulikokeesta hyvin ja pääsääntöisesti kokemukset ovat huippuluokkaa. Edellisessä paljasjalka vaelluskenkä -versiossa oli jonkin verran kokemusten mukaan paranneltavaa, mutta volume 2.0:ssa on tehty näiden osalta suuria parannuksia.

Kipukaupan ekologisuus ja eettisyys

Kaupan ja heidän tarjoamiensa tuotteiden ekologisuus sekä eettisyys ovat etenevissä määrin tärkeitä asioita ostopäätöstä tehtäessä. Kipukaupan kengät valmistetaan Kiinassa ja kipukaupan käyttämät tehtaat käy auditoimassa kolmas osapuoli, jonka tehtävänä on mm. varmistaa, että tuotteita valmistava tehdas täyttää kaikki Kipukaupan kriteerit (materiaalien laatu, dokumentaatio, työskentelyolosuhteet). Siten myös he varmistavat myymiensä tuotteiden EU-vaatimusten mukaisuuden ja tuotteiden turvallisen käytön.

Miten hoidan vaelluskenkiäni?

Kenkien materiaali (PU-nahka) on luonnostaan vettä ja likaa hylkivä, eikä erillistä hoitoainetta tarvita. Irtolika kannattaa puhdistaa säännöllisin väliajoin. Puhdistamiseen sopii hyvin kostutettu kangas. Vedenpitävyyttä kengissä voi parantaa käsittelemällä ompelelangat saapasrasvalla.

Paljasjalkakengistä on tieteellisesti todistettua hyötyä

Paljasjalkakenkien tarkoitus on tuoda jalka ja askellus lähemmäksi luonnonmukaisuutta, ja paljasjalkaisuutta. Paljasjalkakenkien tärkeimmät, hyödyt esiintuovat ominaisuudet ovat:

 • Tasainen, hyvin ohut ja taipuisa pohja
 • Leveä kengän kärki, eli lesti

Paljasjalkakengät ovat perinteisten, hyvin tuettujen ja pehmustettujen kenkien vastakohta. Paljasjalkakenkien ohuen pohjan ansiosta kävelyalustan pinnat ja muodot tuntuvat ja koko keho mukautuu maastoon. Tämä on tärkeää ihmisen aistimaailmalle.

Leveä lesti mahdollistaa sen, että astuessa jalka sekä varpaat pääsevät leviämään ja isovarvas pysyy suorassa linjassa, kuten tapahtuisi paljain jaloinkin kävellessä. Paljasjalkakengissä jalkaterien kuormitus ja toiminta on luonnonmukaisempaa kuin ahtaissa, tuetuissa kengissä. Jalan kuormitus jakautuu tasaisemmin jalan etu- ja takaosalle. Jalkojen pienet lihakset aktivoituvat ja alkavat toimimaan yhdessä suurempien lihasten kanssa, joka vahvistaa jalkojen yleistä toimintaa ja ennaltaehkäisee vammojen syntyä.

Paljasjalkakengät kannustavat korjaamaan kävely ja juoksutekniikkaa, koska kantapäällä laskeutuminen alustaan on ohutkenkäisellä kengällä epämukavaa.

Paljasjalkakenkien käytöstä on monia positiivisia vaikutuksia:

 • Vähentää vaivaisenluusta johtuvia vaivoja ja ehkäisee niiden syntymistä
 • Ennaltaehkäisee ja korjaa monenlaisia alaraajavaivoja
 • Voi vaikuttaa jopa moneen yläraajavaivaan (lantio, selkä)
 • Parantaa tasapainoa ja kehonhallintaa
 • Parantaa alaraajojen verenkiertoa
 • Helpottaa lattajalkaisuuden vaivoja

Kaikille paljasjalkakengät eivät kuitenkaan sovi

On muutamia tapauksia, jolloin paljasjalkakenkiä ei suositella käytettäväksi.

 • diabetekseen liittyvä jalkaterien tuntopuutos (neuropatia)
 • paha nivelrikko jalkaterässä
 • reuman aktiivinen tulehdusvaihe

Lisäksi voi olla muita ominaisuuksia, jolloin paljasjalkakenkien käyttöä tulee harkita tai tehdä se varovasti. Tällaisia voivat olla suuri ylipaino, ikä, jotkin rasitusvammat tai tapaturmavammat, tai jos paljasjalkakenkien käyttö jostain syystä aiheuttaa kipuilua.

Miten paljasjalkakengillä tulisi kävellä

Kipukaupan asiantuntija, fysioterapeutti Matti ”Paljasjalka Fysio” Melasta vapaasti lainaten:

Paljasjalkakenkäilyä aloitettaessa ei ajeta sisään kenkiä, vaan jalat. Kun aloitat paljasjalkakenkien käytön, aloita se rauhassa. Kävellessä on hyvä käyttää ”kantaiskua”, mutta kanta kannattaa asettaa maahan, ei lyödä. Tämä onnistuu hyvin ottamalla sopivan lyhyitä askelia. Etenemisvauhtia hallinnoidaan tällöin kiihdyttämällä askeltiheyttä, ei pidentämällä askelväliä.

Juostessa ei kuitenkaan kantaiskua kannata tehdä, koska se aiheuttaa suuren rasituksen. Juostessa kannattaa tulla alas päkiöillä tai koko jalkapohjalla.

Kipukauppa paljasjalka vaelluskengät kokemuksia

Yhteenvetona – yksi markkinoiden edullisimmista paljasjalka vaelluskengistä, mutta silti todella toimiva, laadukas ja tyylikäskin

Halpa harvoin on paras, mutta halvalla voi kuitenkin saada hyvää, joka Kipukaupan paljasjalkakenkien suhteen piti hyvin paikkansa. Myönnettäköön, että kengät tuli ostettua tarjouksesta, mutta näin kenkiä testanneena voi täysin todeta, että ne olisivat olleet normaalihintaisinakin täysin hintansa arvoiset. Voin suositella!

Artikkelin kirjoitti Sampsa

Innokas metsäilijä, analyyttinen ja vastuullinen kuluttuja. Lempiväri musta. Juo kahvinsa kofeiinittomana ja runsaan kauramaidon kera.