Kauko ohjattava RC auto lapselle

Radio ohjattava RC auto lapselle

Nopea ja kestävä RC auto huviin tai harrastusta pohtivalle

Törmäsimme Absima Racing 1/14 High-Speed RC-autoon etsiessämme radio-ohjattavaa lahjaa 7 vuotiaalle pojalle.

Lelukaapista löytyi jo useampi muutamien kymppien RC-auto, jotka olivat kaukana siitä, mitä nyt halusimme hankkia. Netissä tuli surffattua tovi jos toinenkin yrittäen etsiä sopivaa radio-ohjattavaa menopeliä.

Muutama kriteeri, joita meillä oli RC-auton hankinnassa:

 • Auton tulisi olla kestävä, joka ei muutamasta seinäpususta ota itseensä.
 • Riittävän tehokas, nopea… ja ehdoton vaatimus päästä käskystä sivuluisuun :)
 • Talviajettavuus ja kosteudenkesto plussaa.
 • Liipasinohjain (ei nappiohjain).
 • Budjetti 100€ luokkaa.

Kaikkia kriteerejä oli hieman hankala täyttää lasten leluvalikoimalla (varsinkin teho/kestävyys suhde). Emme alkuun osanneet ajatella autoa RC-alan harrastekaupasta, vaan enemmän tuli surffailtua lelukauppojen valikoimaa.

Onneksemme törmäsimme Hobbyfactoryn -sivustoon, josta löytyi paljon käyttäjäkehuja saanut Absima Racing 1/14 High-Speed RC-auto.

Paperilla Absima vaikutti unelmaostolta ja katsoimme kaikki videot autosta jotka vain löysimme.

Perusteellisen Googlettamisen ja käyttäjäkokemusten läpikäymisen jälkeen päätös oli tehty ja tilaus lähetetty.

Auto saapui ja syntymäpäivillä se pääsi heti kovaan käsittelyyn. Me ja syntymäpäiväsankari olimme hankintaan enemmän kuin tyytyväisiä. Menopeli täytti kaikki asettamamme kriteerit. 

Erityismainintana, että tällaisessa harraste-autossa on suurena plussana varaosien saatavuus. Oikeastaan koko auto on rakennettavissa varaosista, joten jos vahinko yllättää, on se mahdollista korjata ilman, että täytyy hankkia kokonaan uusi auto.

Alla yksi Absima 1/14 esittelyvideo, jonka löysimme.

Absima radio-ohjattavan ominaisuudet pähkinänkuoressa

 • Huippunopeus jopa 36 km/h.
 • 4 x 4 vetoinen.
 • Autolla voi ajaa hiekan ja nurmen lisäksi, jopa lumessa ja mudassa.
 • Erillinen portaaton tehonsäätö/rajoitin ohjaimessa (tämä siis eri asia kuin kaasu, jota säädetään liipasimesta).
 • Saatavana monipuolisesti varaosia.
 • Käyttää 2 kpl akkuja (3.7V 1500mAh). Suosittelemme, että nappaat samalla toisen akkusetin autoa ostaessasi täältä.

Paketissa tulee mukana

 • Valmiiksi kasattu Absima RC-auto.
 • Ohjain.
 • 2 kpl uudelleenladattavia akkuja (menevät autoon yhdellä kertaa)
 • Laturi ja piuha (muuntajaa ei ollut paketissa, mutta tähän käy hyvin mikä tahansa perus USB puhelinlaturi).
 • Pieni ruuvimeisseli.

Auton toimintasäde

Absiman toimintasäde 2 kpl 3.7V 1500mAh akuilla on täydellä teholla noin 15 min. Puolella teholla pystyimme liikuttamaan autoa helposti yli 2 km matkan ja se on ollut usein mukana kauppareissuillamme.

Mukana kannattaa olla ladatut vara-akut sekä auton mukana tuleva pieni ruuvimeisseli. Ruuvimeisseliä ei ruuvien kiinnittämiseen tarvinnut, mutta sillä oli kätevä irrottaa tyhjentyneet akut autosta.

Ohjaimessa on varsin pitkä kantama, ja auton saa rullattua oikeastaan näkymättömiin. Emme saaneet autoa ajettua normi kävelyteillä niin pitkälle, että ohjaimen kantama olisi loppunut.

Absima on säänkestävä radio-ohjattava auto ulkokäyttöön, kulkee vaikka lumessa

Ulkona, avarassa tilassa Absima pääsee ehdottomasti elementtiinsä. Tehoa ja nopeutta piisaa sen verran, että ajamisesta nauttii niin asfaltilla, metsässä kuin hiekkakentälläkin. Talvella lumessa kyntäminenkin onnistuu hienosti ja lumi pöllyää, kunhan lunta ei ole niin paljoa, että se nostaa auton pohjasta ilmaan. Autoa tuli vietyä ajelulle useita kertoja -10 asteenkin pakkasessa, ja toimi erinomaisesti, eikä tuntunut vaikuttavan edes akkujen kestoon.

Metsässä löytyy luonnon valmistamia hyppyreitä ja meno on villiä. Silloin tällöin joutuu pieniä oksanpätkiä irrottamaan renkaista, mutta sitten taas ajoon.

Kurakelillä ajaminen on varmasti parasta, mitä lapsi tietää. Lätäköistä vauhdilla yli, niin että vesi roiskuu. Auto on kylpenyt lukemattomia kertoja, eikä mitään ongelmia ollut. Huoltotoimet pitää tosin muistaa tehdä.

Vaikka Absima onkin suunnattu ulkokäyttöön, voi sillä hyvin ajaa myös sisätiloissakin. Tämä tosin vaatii  ohjaimessa olevan tehosäädön/rajoittimen käyttöä, sillä muuten voi tavarat lennellä ja seinät ottaa vastaan. Absiman renkaat ovat todella pitävät, mutta ainakin laminaatilla pystyi auton kuitenkin saamaan näyttäviin sivuluisuihin. Tehonsäädöllä pystyy etsimään itsellensä ja olosuhteisiin sopivan asetuksen, jolla kaasu pohjassa auto lähti luisuun, mutta ei kontroimattomaan pyörimiseen tai puskemiseen seinää päin.

Jos lattia on liian pitävä, on hauska kikka on myös päällystää renkaat yhdellä kerroksella ilmastointiteippiä, jolloin pienessäkin tilassa ja matalilla tehoilla pääsee nauttimaan driftauksen iloista.

RC auto sisällä ja ulkona

Autoon saatavilla kattavasti varaosia

Auto eroaa lelukauppojen RC -autoista sillä tavalla, että siihen on saatavilla paljon varaosia. Jos lasten leluautosta hajoaa jotain (mikäli tehot sattuisivat riittämään minkään hajottamiseen ;) on auto sen jälkeen todennäköisesti käyttökelvoton. Absimaan RC-autoon on saatavilla oikeastaan kaikki varaosat, joten auton vaurioittuessa kauppaan tai tilaamaan, ja pian Absima on taas liikenteessä.

Varaosia on saatavilla aina renkaista ja renkaiden kiinnikeruuveista, laakereihin, akseliston osiin, iskunvaimentimiin, servoon, moottoriin jne. Ulkonäönkin voi vaihtaa toisen näköiseksi uudella kopalla.

Absima 1/14 RC-auton varaosat löydät täältä.

RC-auton varaosat

Absima on yllättävän kestävä

Absima on yllättävän kestävä ja sitä on lennätetty hyppyreistä, käytetty puskutraktorina tavaroiden työntämiseen, kilpailtu siitä kumpi hajoaa ensin, auto vai seinä… ja kaikkea siltä väliltä.

Auto kestää myös lumessa, kurassa ja kosteissa paikoissa ajoa. Vaikka auto ja sen sähköosat kestävätkin haastavia olosuhteita, voi puhdistustyötä helpottaa ja auton kestävyyttä parantaa erillisellä pölypussilla. Pussi suojaa auton keskiosaa, sähköosia, akkuja ja voimansiirron osia, jotka voisivat pidemmän päälle, ja erityisesti huollon puutteesta vahingoittua kosteuden ja lian vuoksi.

Suojapussin löydät täältä.

Kerran olemme saaneet vaurioitettua autoa, niin että täytyi turvautua varaosaan. Tämä tapahtui kovalla, ja korkearosoisella jäällä, joka tärisytti autoa ainakin 8,4 Richterin asteikolla. Välillä otettiin täys yhteentörmäys kiinteän jään kanssa. Mylläkässä takarengas irtosi ja renkaan kiinnitysruuvi katkesi. Katkennut osa jäi autossa olevan osan sisään.

Varaosa ja uusi kiinnitysruuvi tilaukseen, 10 minuuttia vaihtotöihin, ja auto oli jälleen valmis ajoon. Tässäkin tapauksessa olisi todennäköisesti selvitty säikähdyksellä, jos ennen ajoa olisi huoltotoimena tarkastettu renkaan kunnollinen kiinnitys.

Auton korin pikaklipsit tipahtelivat vauhdissa silloin tällöin. Näitäkin oli varaosina saatavina, mutta päädyimme alkuperäisten sijaan korvaamaan pikaklipsit paperiklipseistä leikatuilla paloilla.

Absima RC-auton huolto

Absima RC-auton huoltoaika noin 5 – 10 min.

Auto on hyvä huoltaa säännöllisin väliajoin, jotta se pysyy toimintakunnossa mahdollisimman pitkään.

Varsinkin talvella ja kostealla ajon jälkeen on RC -auton huolto tärkeää.

Hobbyfactory kehottaa käyttämään paineilmaa ja monitoimiöljyä kuten WD-40, suihkuttamaan auton täyteen öljyä ja sitten puhaltaa ylimääräiset öljyt ja liat pois. Muista öljytä hyvin myös renkaiden laakerit ja iskunvaimentimet.

Itse avasimme aina auton kopan, joka on 4 pikaklipsillä kiinni, jonka jälkeen päästään käsiksi auton sähköihin ja mekaniikkaan. Irrotimme tässä vaiheessa auton akut.

Puhalsimme lumet, veden ja lian pois hiustenkuivaajalla. Tämän jälkeen asetimme Absiman sanomalehden päälle ja suihkutimme WD-40 öljyllä koko auton sisustan sekä voimansiirron ja jätimme sen koppa avoimena väärinpäin sanomalehden päälle kuivumaan. Varoimme öljyämästä renkaiden pintaa, koska ajoimme autolla paljon myös sisätiloissa.

Muista tarkistaa säännöllisesti renkaiden kiinnitysruuvien kireys. Autossa on sen verran voimaa, että hieman irtonainen rengas voi katkaista ruuvin ja rengas irrota, niin kuin meille kerran kävi.

Muidenkin ruuvien kiinnityksiä kannattaa tarkistella, mutta kannattaa huomioida se huoltotoimissa tai uusien osien vaihtamisessa, että kaikkia ruuveja ei ole tarkoitus pyörittää täysin kiinni, koska muuten liikkuvuus häviää (kuten iskunvaimentimien kiinnitys).

Patterien lataaminen perus Huawei puhelinlaturilla täysin tyhjästä täyteen hieman reilussa 2 tunnissa.

Ohjaimen 3 x AA paristot, kestävät todella pitkään, eikä niiden vaihtosta tarvitse huolehtia useamman kymmenekään ajosession jälkeen.

RC-auton huolto

Radio-ohjattava auto kehittää ja viihdyttää lasta

RC-autojen käyttö kehittää lapsen motorisia taitoja ja käsien silmien koordinaatiota, mikä on tärkeää lapsen kehityksen kannalta. Se voi myös auttaa lasta oppimaan perustavanlaatuisia fysiikan käsitteitä, kuten liike, nopeus ja kiihtyvyys.

Lisäksi RC-autojen käyttö voi auttaa lasta oppimaan kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä, kun he yrittävät hallita auton liikkeitä ja ajaa sillä tarkkuutta vaativissa olosuhteissa. RC-auto voi myös auttaa lasta kehittämään ongelmanratkaisutaitoja, kun he yrittävät selvittää, miksi auto ei toimi oikein tai miten he voivat parantaa sen suorituskykyä. Abisma -autossa ei ole valoja, ja onkin hauska idea lisätä siihen valot itse. Ehkä teillä on Go Pro kamera, jonka voisi kiinnittää autoon ja saada hauskaa kuvamateriaalia.

Auton huoltaminen ajamisen jälkeen kehittää lapsen vastuuntuntoa ja samalla voi olla yksi tekijä, joka saa lapsen innostumaan RC-autoista ihan harrastuksen tasolla.

Ennen ensimmäistä ajoa:

Absima tulee valmiiksi kasattuna, mutta ennen ensimmäistä ajoa kannattaa huomioida tietyt asiat (saat nämä tiedot myös Hobbyfactorilta sähköpostitse tilauksesi yhteydessä).

 • Ohjaimeen tarvitaan 3x AA paristoa (ei tule mukana).
 • Kannattaa varmistaa että ruuvit ja mutterit ovat kunnolla kiinni.
 • Lataa akut täyteen.
 • Ohjaimesta kannattaa alkuun rajoittaa tehoja, kunnes autoon tottuu.

Pisteenä i:n päälle Hobbyfactoryn ystävällinen asiakaspalvelu

Jouduimme kerran turvautumaan Hobbyfactoryn asiakaspalveluun sähköpostin välityksellä kun halusimme tietää minkä varaosan tarvitsisimme. Palvelu oli nopeaa ja todella ystävällistä. Sen lisäksi, että olimme todella tyytyväisiä itse autoon, oli hyvä asiakaspalvelu myös yksi syy tämän artikkelin kirjoittamiseen. Hyvää on helppo kehua ja mainostaa :)

Artikkelin kirjoitti Sampsa & Levis

Isä ja poika… poika joka sai upean lahjan ja isä, joka pääsi myös toteuttamaan nuoruuden unelmiaan nopealla RC-autolla.