Vauvan itkuhälytin

Itkuhälytin auttaa vauvan valvomisessa

Itkuhälytin on erittäin hyödyllinen turvallisuuslaite, joka helpottaa vauvan valvomista. Itkuhälytin mahdollistaa vauvan seuraamisen etänä, eikä aina tarvitse siirtyä paikan päälle katsomaan miten pikkuinen voi. Itkuhälyttimet eivät ole vain pienten vauvojen valvomista varten, vaan helpottaa iäkkäämmänkin lapsen kaitsemista.

Itkuhälytin on todella hyvä lahjaidea vauvaa odottavalle tai vauvan synnyttäneelle. Koska kyse on turvallisuuslaitteesta, on kuitenkin erityisen tärkeää että lahjaksi annettaessa laite on riittävän laadukas ja sisältää tarvittavan määrän ominaisuuksia. Anna vähintään sellainen itkuhälytin, jota itse käyttäisit tai olettaisit vauvan vanhempien itse hankkivan.

Itkuhälytin on ehdoton hankinta myös pieneen asuntoon

Itkuhälytin ei ainoastaan ole tilavien asuntojen hyöty, vaan ehdoton hankinta myös pienempään kotiin. Vauva saattaa äännellä pienellä volyymillä ennen todellista hätää, eikä toiseen huoneeseen kevyt alkusoitto välttämättä kanna. Siksi itkuhälytin voi olla tehokas katastrofin ennaltaehkäisijä, kun tutti tai juomapullo ehditään toimittamaan vauvalle ennen kuin äänekkäämpi fanfaari alkaa. Myös esimerkiksi suihkussa käyminen on huomattavasti miellyttävämpää kun ei tarvitse arpoa kuuluuko suihkun läpi itkemistä vai tekeekö korvat omia temppujaan. Joissakin itkuhälyttimissä ilmoitetaan myös valolla, mikäli ääntelyä tapahtuu. Tämä on hyvä ominaisuus, mikäli itse on meluisammassa paikassa eikä välttämättä pieniä ääniä kuule, kuten juurikin suihkussa.

Mitä kannattaa ottaa huomioon itkuhälytintä hankkiessa?

Itkuhälytintä hankkiessa kannattaa pohtia tarkasti minkälaisia ominaisuuksia haluaa ja minkälaiseen käyttöön hälytin tulee. Riittääkö pelkkä ääni vai tarvitaanko myös videokuvaa, ja riittääkö että kuva nähdään vain yhdestä laitteesta vai haluaako useampikin seurata pienen temmellystä. Voi olla että haluat puhua vauvalle itkuhälyttimen kautta ja tuudittaa yöunille pehmeällä puheella.

Jos nukutat lasta talvella ulkona, varmista että itkuhälytin kestää riittävästi kylmyyttä. Joissakin itkuhälyttimissä on lisäominaisuutena lämpötilan ilmaisin, joka ilmoittaa mikäli lämpötila saavuttaa tietyn pisteen. Tämä on erityisen hyödyllinen ominaisuus mikäli nukuttaa lasta lämpötilan vaihteluille herkässä paikassa.

Itkuhälyttimien virranotossa ja akun kestoissa on eroja. Joissakin itkuhälyttimissä vastaanotin tai lähetin, tai molemmat vaativat verkkovirran toimiakseen. Varmista, että paikoissa, joissa itkuhälytintä tarvitaan, on sähköpistokepaikka. Tai jos tarvitset akullista itkuhälytintä, kannattaa panostaa laitteeseen, jossa on laadukkaat ja kestävät akut. Joitakin itkuhälyttimiä voi käyttää myös pattereilla, joka voi olla tarpeellista mikäli verkkovirtaa ei ole saatavilla, kuten mökillä.

Itkuhälyttimen signaalin kantama on tärkeä ominaisuus. Jos talossa on paksut seinät tai itkuhälyttimen toiminta-alueen on riitettävä toiseen kerrokseen, pitää signaalin olla riittävän vahva. Itkuhälyttimissä on lähes poikkeuksetta ilmoitus valolla/äänellä kun signaali katoaa.

Itkuhälyttimen hinta

Itkuhälyttimen hinta on todella paljon ominaisuuksista kiinni. Aivan perus itkuhälyttimen voi saada alle 50 €, joka toimii peruskäytössä aivan mainiosti. Halvimmissa versioissa on yleensä vain äänen lähetin ja vastaanotin. Hinnakkaammat versiot voivat sisältää paljon muitakin ominaisuuksia. Kuten kaikissa elektroniikkatuotteissa, hinta kertoo yleensä laadun, ominaisuuksien määrän ja laitteen kestävyyden. Vaikka tämä ei aina ole totta, niin halvimman itkuhälyttimen valitseminen ei aina ole kannattavinta, varsinkin jos toiveena on kattavat ominaisuudet.

Itkuhälyttimien ominaisuuksia

Itkuhälyttimien eri ominaisuuksia, joita kannattaa ottaa huomioon itkuhälytintä valittaessa. Tarvitsetko kuvaa, musiikkia tai etäkäyttömahdollisuutta…  Itkuhälyttimissä voi olla mm. seuraavia ominaisuuksia:

Kaksisuuntainen itkuhälytin mahdollistaa sekä vauvan kuuntelemisen, että kommunikoinnin vauvalle itkuhälyttimen kautta. Joskus pelkkä vanhemman ääni voi rauhoittaa lasta ja tämä ominaisuus voi olla päivän pelastaja kun ei tarvitse aina nousta sohvan nurkasta lasta lepyttämään.

Kamera -ominaisuus. Itkuhälytin voi olla varustettu kameralla. Kamera helpottaa vauvan valvomista, eikä aina tarvitse fyysisesti siirtyä katsomaan mitä kaikkea vauva on keksinyt puuhailla. Kamerassa voi olla myös infrapunanäyttö, jolloin pystyt seuraamaan tarkasti vauvasi liikkeitä myös pimeässä. Kuvan laadulla on suuri merkitys itkuhälyttimen hintaan, joten kannattaa pohtia kuinka tarkkaa kuvaa vauvastaan haluaa.

Etäkäyttömahdollisuus, jolla voi lähettää kuvaa moneen laitteeseen samaan aikaan. Voit seurata lapsesi liikkeitä esimerkiksi suoraan kännykän tai tabletin näytöltä. Etäkäyttö on hauska ominaisuus, koska sillä voi saada kuvaa ja ääntä etäisyydestä riippumatta, olit viereisessä huoneessa tai työpaikalla.

Musiikkitoiminto, joka soittaa vauvalle rauhallista tuudittavaa musiikkia ja auttaa vauvaa rentoutumaan ja nukahtamaan helpommin. Joissakin itkuhälyttimissä äänentoisto ja musiikki ovat laadukasta, joissain hieman monotonisempaa ja heikkolaatuisempaa. Jos musiikkitoiminto on tärkeä ominaisuus, varmista että se on toteutettu riittävän monipuolisesti ja että kaiutin on riittävän laadukas.

Tallennus -ominaisuus tallentaa kuvaa vauvasta suoraan muistikortille. Vauvasta voi olla hankala saada videokuvaa yöllisten temmellysten ääressä, mutta tallentava itkuhälytin ratkaisee tämän ongelman. Tallentava itkuhälytin vaatii yleensä erillisen muistikortin, joka kannattaa tilata samaan pakettiin itkuhälyttimen kanssa.

Lämpötilan ilmaisin kertoo lapsen nukkumatilan lämpötilan ja ilmoittaa hälyttämällä, mikäli lämpötila saavuttaa tietyn pisteen. Vauvan oma lämmönsäätely ei ole kovin kehittynyt, joten huoneen lämpötilan seuraaminen voi olla joissakin tapauksissa tärkeää.