Turvaistuin, ei ole ihan sama mihin lapsesi istutat
Turvaistuin voi olla lapsesi hengenpelastaja kolaritilanteessa. Turvaistuin on tärkeä sijoitus lapsesi hyvinvointia ajatellen ja siksi se on väärä paikka säästää. Aina turvaistuimen hinta ei kerro sen antamasta turvasta, joten kannattaa lukea turvaistuintestit ja etsiä omaan budjettiin sopiva paras mahdollinen istuin.
Turvaistuintestien ”analysointi” ei aina ole helppoa, mikä on ADAC, mitä tarkoittaa Plustestattu jne. Turvaistuin Pro:sta löytyy tuoreimpien turvaistuintestien kärkijoukko selkeästi listattuna, joista voit lähteä turvallisinta turvaistuinta metsästämään.
Turvallisimmat turvaistuimet listattuna Turvaistuin Prossa
Turvallisinta turvakaukaloa, turvaistuinta tai turvavyöistuinta voi olla hankala löytää vaikka suuri määrä tietoa onkin tarjolla. Turvaistuin Pro listaa tuoreimpien turvaistuintestien testivoittajat ja linkittää turvaistuinta tarvitsevat niitä tarjoavaan kauppaan.
Turvaistuimen kiinnitys – Isofix vai turvavyöt?
Turvaistuin voidaan, turvaistuimesta riippuen, asentaa autoon telakan kanssa tai ilman, Isofix -kiinnityksellä tai auton omilla turvavöillä. Isofix on kansainvälinen standardi turvaistuinten kiinnittämiseen autoon ja tällä hetkellä paras kiinnitystapa. Isofix on suunniteltu lähtökohtana turvallisuus ja nopea asennus. Isofix vähentää huomattavasti asennusvirheitä. Liikenneturva.fi:n mukaan Isofix järjestelmällä kiinnitetty turvaistuin on yli 95%:ttisesti tapauksista täysin oikein asennettu. Auton omia turvavöitä käytettynä, vain 30% turvaistuimista olivat ohjeistuksen mukaisesti asennettuja.
Isofix kiinnitysjärjestelmällä kiinnitettyyn turvaistuimeen voidaan asettaa 9-18 kg painava vauva tai lapsi. Isofix -kiinnityspisteet sijaitsevat yleensä auton takapenkeissä, istuimen ja selkänojan välissä. Turvaistuin napsautetaan helposti paikoilleen ja irrotetaan yhtä helposti vain nappia painamalla.
Vanhemmissa autoissa ei Isofix -kiinnitysjärjestelmää välttämättä ole. Isofix on tullut kaikkiin uusiin henkilö- ja pakettiautoihin pakollisiksi 2014 marraskuussa. Jos autosi on valmistettu tätä ennen, tarkista autosi manuaalista onko siinä Isofix -kiinnistysjärjestelmä asennettua.
Turvaistuin testi – Turvaistuimet testissä
Turvaistuimista on tehty useampia turvatestejä. Autoliiton sivuilta löydät kattavat testit aina vuoden 2008 turvaistuimista lähtien. Testi ei sisällä kaikkia turvaistuinmalleja tai merkkejä, mutta antaa melko hyvän kuvan valmistajien eri tuotteista. Testissä mitattavat kriteerit ovat mm. lapsen turvallisuus etu- ja sivutörmäyksen sattuessa sekä päätä tukeva rakenne, istuimen kiinnityksen vakaus, istuimen asennus ja lapsen kiinnitys turvaistuimeen. Vuodesta 2011 lähtien on mitattu myös turvaistuimissa mahdollisesti olevat haitalliset kemikaalit.
Turvallisen ja hyvin toimivan turvaistuimen hankkiminen kannattaa aloittaa testissä parhaiten pärjänneiden joukosta. Ymmärrettävästi raha usein ratkaisee, mutta laadukkaaseen turvaistuimeen kannattaa panostaa.
Turvaistuin käytettynä?
Käytetty turvaistuin varmasti houkuttelee edullisemmalla hinnallaan. Jos olet hankkimassa turvaistuinta käytettynä, tutki istuin mahdollisimman tarkasti. Tarkista vyöt ja kiinnitykset sekä mahdolliset merkit, että istuin olisi ollut kolarissa. Vaikka, ja ehkä nimenomaan, käytettyä turvaistuinta hankkiessa on tärkeää valita mahdollisimman hyvin testeissä pärjännyt istuin.