Turvakaukalo pitää pienen suojassa
Turvakaukalo voi olla pienen vauvasi hengenpelastaja. Turvakaukalo on monikäyttöinen vauvan turvaväline, joka suojaa niin autossa kuin käsin kannettaessa. Turvakaukalo voidaan, turvakaukalosta riippuen, asentaa autoon telakan kanssa tai ilman, Isofix -kiinnityksellä tai turvavöillä.
Turvaistuin Prosta löydät turvallisimmat turvakaukalot selkeästi listattuna
Turvallinen, ja turvalliseksi testattu turvakaukalo vai kolaritilanteessa pelastaa vauvan hengen. Turvaistuin Pro listaa tuoreimpien turvaistuintestien testivoittajat ja linkittää turvaistuinta tarvitsevat niitä tarjoavaan kauppaan.
Turvakaukalon kiinnitys – Isofix vai turvavyöt?
Turvakaukalon voi kiinnittää autoon turvavöillä tai Isofix -kiinnitysjärjestelmällä. Isofix on kansainvälinen standardi turvaistuinten ja turvakaukaloiden kiinnittämiseen autoon. Isofix on suunniteltu tarjoamaan vankkaa turvallisuutta yksinkertaisella ja helpolla kiinnityksellä. Isofix vähentää huomattavasti asennusvirheitä ja lisää asennusnopeutta. Liikenneturva.fi:n mukaan Isofix järjestelmällä kiinnitetty turvakaukalo tai turvaistuin on 96% tapauksista täysin oikein asennettu. Kun kiinnittämiseen on käytetty auton perus turvavöitä, vain 30% asennuksista on ohjeistuksen mukainen.
Isofix kiinnitysjärjestelmällä kiinnitettyyn turvalaitteeseen voidaan asettaa 0-18 kg painava vauva tai lapsi. Isofix -kiinnityspisteet sijaitsevat yleensä auton takapenkeissä, istuimen ja selkänojan välissä. Turvakaukalo napsautetaan helposti paikoilleen ja voidaan irrottaa yhtä helposti nappia painamalla.
Vanhemmissa autoissa ei Isofix -kiinnitysjärjestelmää välttämättä ole. Isofix on tullut kaikkiin uusiin henkilö- ja pakettiautoihin pakollisiksi 2014 marraskuussa. Jos autosi on valmistettu tätä ennen, tarkista Isofixin saatavuus autosi ohjekirjasta.
Turvakaukalo testi – Turvakaukalot testissä
Turvakaukaloista ja turvaistuimista on tehty useampia turvatestejä. Autoliiton sivuilta löydät kattavat testit aina vuoden 2008 turvakaukaloista ja istuimista lähtien. Testi ei sisällä kaikkia turvakaukalomerkkejä/malleja, vaikka melko kattava onkin. Testissä mitattavat kriteerit ovat mm. lapsen turvallisuus sivu- ja etutörmäyksen sattuessa sekä pään tuki, istuimen kiinnityksen vakaus, istuimen asennus ja lapsen kiinnitys turvaistuimeen. Myös vuodesta 2011 lähtien on alettu mittaamaan turvatuotteissa mahdollisesti olevat haitalliset kemikaalit.
Turvakaukalon hankkiminen kannattaa aloittaa testissä parhaiten pärjänneiden joukosta, ja omasta budjetista riippuen, valita se paras ja turvallisin mahdollinen vaihtoehto.
Turvakaukalo käytettynä?
Käytetty turvakaukalo houkuttelee edullisemmalla hinnallaan, mutta voi tietenkin olla turvallisuusriski. Jos olet hankkimassa turvakaukaloa käytettynä, ole mahdollisimman tarkka käydessäsi läpi kaukalon kuntoa. Tarkista vyöt ja kiinnitykset ja mahdolliset merkit, että turvakaukaloa olisi pudoteltu tai että se olisi ollut mukana kolarissa. Käytettyäkin turvakaukaloa ostaessa on hyvä käydä läpi turvakaukalotestit ja valita kärkipäähän sijoittuneista.